Στις καλένδες η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ομόλογο για την Aσπίς

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εγγυητικού Κεφαλαίου Κλεάνθη Παπανίκα και το γενικό γραμματέα καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο είχε ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς Πρόνοια. Στις συναντήσεις τέθηκε το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλίας για την άμεση αξιοποίηση του ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί ότι θα χορηγήσει το Δημόσιο στο Εγγυητικό Κεφάλαιο, λύση που ενώ έχει θεσμοθετηθεί δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. 

Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε το καλοκαίρι και η οποία προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να  χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των 200 εκατ. ευρώ με την έκδοση και παράδοση αντί μετρητών, ομολόγων αντίστοιχης αξίας. Σύμφωνα με το Σύλλογο Ζημιωθέντων η ενεργοποίηση της διάταξης προσκρούει προς το παρόν στην πολιτική βούληση και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε εντός των προσεχών ημερών να κατατεθεί υπόμνημα στη γενική γραμματεία καταναλωτή.

Μοχλός πίεσης για την εξεύρεση οριστικής λύσης επιδιώκεται να αποτελέσει και η κατάθεση αγωγών από πρώην ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια κατά του δημοσίου για πλημμελή εποπτικό έλεγχο. Ο αριθμός των αγωγών φθάνει μέχρι σήμερα τις 3.500 και η κατάθεση έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα από τα νομικά γραφεία που ασχολούνται με την υπόθεση και πραγματοποιείται τμηματικά,  ανά 50 περίπου υποθέσεις.
 
Η κάθε αγωγή είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη καθώς τα στοιχεία και τα περιστατικά που συνθέτουν τις απαιτήσεις του κάθε ζημιωθέντος είναι διαφορετικά. Η ευθύνη της πολιτείας σύμφωνα με το περιεχόμενο των αγωγών στοιχειοθετείται  από το γεγονός ότι το έλλειμμα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2000 – 2007, που εμφάνιζε η εταιρεία ήταν σε γνώση των εποπτικών αρχών και δη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εμπορίου, ωστόσο η εταιρία εξακολουθούσε και λάμβανε πιστοποιητικά φερεγγυότητας.

Στη συνάντηση του Συλλόγου με τον πρόεδρο του Εγγυτικού Κεφαλαίου τονίστηκε η ανάγκη προώθησης σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων επί του υφιστάμενου νόμου για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημιώσεων . Σημειώνεται ότι όπως προβλέπει η ρύθμιση η εξόφληση του δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ θα γίνεται σε δέκα άτοκες ετήσιες δόσεις με περίοδο χάριτος οχτώ ετών. Από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το δημόσιο αποκτά αυτοδίκαια ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ενώ οι ειδικότεροι όροι του δανείου προβλέπεται να καθοριστούν με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. 

Όπως προβλέπει η ρύθμιση «το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής θα καταβάλλει στους καταναλωτές τα χρηματικά ποσά, που προβλέπονται βάσει του νόμου υπό τον όρο της νομότυπης παραίτησής τους από κάθε σχετική αξίωσή τους, εκκρεμούς ή μη ενώπιον των δικαστηρίων, κατά του Ελληνικού Δημοσίου».