Ευρώ: Περιμένοντας το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής συνόδου

Τα περισσότερα βασικά νομίσματα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με μικρές μεταβολές έναντι του δολαρίου με την αγορά συναλλάγματος να προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα. Το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε νωρίτερα πτώση μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης. Η αυστραλιανή οικονομία έχασε 6.300 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο με το ποσοστό της ανεργίας να αυξάνεται στο 5,3%.

Την ίδια στιγμή το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τη νομισματική της πολιτική, χωρίς να δίνει καμία ένδειξη για μια μελλοντική μείωση των επιτοκίων. Ο διοικητής της RBNZ, Alan Bollard, ανέφερε ότι η πρόσφατη υποχώρηση του νομίσματος έχει ήδη ορατά αποτελέσματα στην οικονομία.

Φυσικά, στο επίκεντρο βρίσκεται η ευρωπαϊκή κρίση ενόψει της συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με τους επενδυτές να ελπίζουν για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και αποφυγής της διάλυσης της Ευρωζώνης. Η ελπίδα επικεντρώνεται στην ΕΚΤ και στη δυνατότητα να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού και να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ισπανίας ή της Ιταλίας με καταστροφικές συνέπειες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναφέρθηκε σε μια τέτοια συμφωνία. 

Ωστόσο, εκτιμούμε ότι μια θετική έκβαση-συμφωνία στους κόλπους της ΕΕ προϋποθέτει μικρές αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες και επιτάχυνση της εφαρμογής τους καθώς και ένα λεπτομερή οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις διαδικασίες διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών-μελών. Πιθανό, λοιπόν, είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα από αυτή τη Σύνοδο.

Σήμερα η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα μειώσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, ενώ είναι πιθανό να προσθέσει παροχές ρευστότητας, διευρύνοντας παράλληλα τα κριτήρια των εγγυήσεων για τα δάνεια που χορηγεί η κεντρική τράπεζα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν μια μείωση του επιτοκίου θα στηρίξει το ευρώ υπό την έννοια ότι η τράπεζα ανταποκρίνεται στις διαστάσεις της κρίσης ή αν θα ασκήσει πιέσεις στο ευρώ υπό την έννοια ότι μειώνεται η ελκυστικότητά του.

Σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή του DailyFX, Joel Kruger, είναι δύσκολη μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για την ισοτιμία EUR/USD, ενώ παραδοσιακά ο «απρόβλεπτος» για τις αγορές Δεκέμβρης, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα 1,3550 και 1,3330 της ισοτιμίας. Ένα ημερήσιο κλείσιμο κάτω ή πάνω από αυτά τα επίπεδα θα δώσει καλύτερες ενδείξεις για την πορεία του ζεύγους. 

Μακροπρόθεσμα, αναμένουμε η ισοτιμία να «σπάσει» τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 1,3145 και να επιταχύνει την πτώση της προς το επίπεδο του 1,2000. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντικές ρευστοποιήσεις του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Τέλος, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (αμετάβλητα επιτόκια και πολιτική) δεν αναμένεται να επηρεάσει την αγορά με τους επενδυτές να περιμένουν τα πρακτικά της συνεδρίασης δύο εβδομάδες αργότερα.