Η τόνωση της οικονομίας κύρια προτεραιότητα των Ευρωπαίων ηγετών

Η ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών στις 8-9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης η ενέργεια και η προοπτική προσχώρησης νέων χωρών στην ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν τη συνολική οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Θα εξετάσουν προτάσεις για την παρακολούθηση των σχεδίων προϋπολογισμών και τη μείωση των ελλειμμάτων  σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης – που θα προβλέπουν ακόμη αυστηρότερη οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία  των χωρών που παρουσιάζουν σοβαρή χρηματοπιστωτική αστάθεια ή χρειάζονται διάσωση.

Αλλαγή της Συνθήκης

Οι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα των κοινών ευρωομολόγων, αν δηλαδή αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση και τη σταθεροποίηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται χρήματα οι χώρες.

Η Επιτροπή έχει υποβάλει 3 εναλλακτικές προτάσεις για τα αποκαλούμενα ομόλογα σταθερότητας  , συνοδευόμενες από ανάλυση των δημοσιονομικών και νομικών συνεπειών τους. Ίσως χρειαστεί τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας – η οποία διέπει τη λειτουργία της Ένωσης.

Ενεργειακό σχέδιο

Η εξασφάλιση ασφαλούς, προστατευμένης, βιώσιμης και οικονομικά προσιτής ενέργειας αποτελεί κύρια προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες θα εξετάσουν μέτρα εξοικονόμησης και απόδοσης της ενέργειας  τα οποία θα επιβάλλουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις στις χώρες της ΕΕ με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε όλα τα στάδια, δηλαδή παραγωγής, διανομής και τελικής κατανάλωσης.

Κάτι τέτοιο θα απέφερε σημαντικά οφέλη στους τομείς της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής καθώς και της απασχόλησης και θα βοηθούσε τους καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερα για την ενέργεια.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίσης συμφωνήσει για μια ενιαία αγορά ενέργειας μέχρι το 2014, ώστε η αγορά και η πώληση ενέργειας να διεξάγονται πιο ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών. Μια ανοικτή αγορά με έξυπνες, ενοποιημένες υποδομές θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική.

Νέα μέλη της ΕΕ

Θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο προσχώρησης νέων χωρών στην ΕΕ, η οποία θα ωφελήσει τα στρατηγικά συμφέροντα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ένωσης. Η Επιτροπή συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο και πρότεινε να λάβει η Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία προσχώρησης.

Στο μεταξύ, η Κροατία πρόκειται σύντομα να γίνει το 28ο μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης στις 9 Δεκεμβρίου.

Η Κροατία θα διενεργήσει σύντομα δημοψήφισμα για να αποφασιστεί αν η χώρα θα προσχωρήσει στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.