Ηρεμία πριν την καταιγίδα στις αγορές;

USD-Η μικρότερη μεταβολή σε διάστημα 6 εβδομάδων
Τόσο το δολάριο όσο και οι κεφαλαιαγορές σημείωσαν αναιμικές μεταβολές παρά το «φορτωμένο» πρόγραμμα ανακοινώσεων και εξελίξεων. Θα ήταν λάθος να συνδέσουμε την απουσία δραστηριότητας με εποχικούς λόγους. Αν υποθέσουμε ότι η «ηρεμία» οφείλεται στην εκπνοή του έτους θα οδηγούμασταν σε μια βραχυπρόθεσμη και λιγότερο ευέλικτη προσέγγιση. Εν αναμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και της αργής επιδείνωσης των δομικών συνθηκών των αγορών και της οικονομικής δραστηριότητας, φαίνεται ότι την επόμενη εβδομάδα οι αγορές θα είναι εκτεθειμένες σε υψηλό ρίσκο.
Ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index έκλεισε χθες με τη μικρότερη ημερήσια μεταβολή (49 μονάδες) από τις 28 Οκτωβρίου. 

Η μεταβολή 94 pips στην ισοτιμία EURUSD ήταν η μικρότερη επίσης σε διάστημα έξι εβδομάδων και η έκτη μικρότερη σε διάστημα έξι μηνών. Επίσης, η μεταβολή της ισοτιμίας USDJPY ήταν μόλις 22 pips και αντιπροσωπεύει την έκτη πιο ήπια μεταβολή σε διάστημα 5 ετών. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρήθηκε μόνο στην αγορά συναλλάγματος. Η μέση ημερήσια μεταβολή των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων για τον S&P 500 ήταν μικρότερη των 16 μονάδων, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX κινείται γύρω από τα χαμηλά τριμήνου.

Δεδομένης της απουσίας σημαντικών ανακοινώσεων το επόμενο 24ωρο, θα παρακολουθούμε τις πιστωτικές αγορές και τα μέτρα ρευστότητας τόσο στο πλαίσιο της Fed όσο και στο επίπεδο των αγορών.

EUR- Αμφίβολη μια λύση στην Ευρωζώνη
Το ρίσκο για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι υψηλό. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά καθώς επικρατεί αβεβαιότητα. Η προειδοποίηση της Standard & Poor’s για υποβάθμιση τόσο των αξιολογήσεων 15 χωρών της Ευρωζώνης όσο και της αξιολόγησης του EFSF ήρθε να εμποδίσει μια επιτυχημένη ανταπόκριση στα προβλήματα της Ευρωζώνης. Πρακτικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια για την άντληση κεφαλαίων-κάτι που δεν μπορεί αν αντέξει το EFSF.

AUD- «Οδηγός» η διάθεση για ρίσκο
Η μείωση των επιτοκίων από την RBA συνοδεύτηκε από ρευστοποιήσεις στο δολάριο Αυστραλίας, οι οποίες κατά μεγάλη έκπληξη διατηρήθηκαν παρά την εξισορρόπηση του ρίσκου στις αγορές. Τελικά, το νόμισμα κατάφερε αργότερα να ανακάμψει. Το ίδιο συνέβη και με την ανακοίνωση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου: αν και καλύτερο των εκτιμήσεων-ανάπτυξη στο 1,00%- ήταν μικρότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

CAD- Άνοδος για το δολάριο Καναδά μετά την BoC
Είναι το δολάριο Καναδά το ιδανικό «ασφαλές καταφύγιο»; Η αξιολόγηση ΑΑΑ βοήθησε να απορροφήσει το χρηματοοικονομικό σοκ του 2008 και η οικονομική επιβράδυνση ήταν μικρότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αντίστοιχη ήταν και η ανακοίνωση της Τράπεζας του Καναδά, η οποία διατήρησε τα επιτόκια σταθερά αναφέροντας ότι η ανάπτυξη είναι σε καλύτερη φόρμα από το αναμενόμενο.

GBP-«Αδιάφορη» μπροστά στο πρόγραμμα ρευστότητας της BoE
Το ενδιαφέρον χθες απέσπασε η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ανέλαβε δράση ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα ρευστότητας repo για «προληπτικούς» λόγους.

CHF- Προσωρινή πτώση
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελβετία υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2009 στο 0,5% σε ετήσια βάση. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι οι τιμές λιανικής αλλά το ότι η ισοτιμία EURCHF παραμένει κάτω από το 1,2500 και τα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν από τα 245 δισ. ελβετικά φράγκα στα 229 δισ. το Νοέμβρη.
ΧΡΥΣΟΣ- Εντυπωσιακή ανάκαμψη για το πολύτιμο μέταλλο
Δεδομένου του υψηλού πρόσφατου συσχετισμού ανάμεσα στο χρυσό και στη διάθεση για ρίσκο, η ανάκαμψη του επενδυτικού συναισθήματος χθες ενίσχυσε το πολύτιμο μέταλλο. Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών στο χρυσό τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις είναι αναιμικός με 124.000 συμβόλαια κατά μέσο όρο.