Στον «αέρα» οι αποζημιώσεις του Επικουρικού;

Ένα βήμα πιο μακριά από ότι συνήθιζαν μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι πηγαίνουν οι ασφαλιστές, αφού, πλέον, αναφερόμενοι στο Επικουρικό Κεφάλαιο κλάδου Αυτοκινήτου και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται,συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο ο φορέας να τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Πρόκειται για σενάριο το οποίο εξετάζεται ανοικτά στην αγορά, αλλά και σε επαφές που έχουν παράγοντες του Επικουρικού με εκπροσώπους τουυπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι, πλέον,είναι άμεση η ανάγκη για μια δυναμική λύση στο πρόβλημα του Επικουρικού, ώστε να «αντιμετωπιστεί» έστω και λογιστικά το χρόνιο οικονομικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο.

Το iw έχει τις τελευταίες μέρες αναφερθεί ήδη δύο φόρες στοΕπικουρικό, μία προκειμένου να επισημάνει τους ανοικτούς λογαριασμούς του με το ασφαλιζόμενο κοινό και μια δεύτερη προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα που ανέκυψε με το ειδικό τέλος και τα ακίνητα που έχει υπό την κατοχή του. Και στις δύο περιπτώσεις τονίσθηκε η αγωνία του κλάδου για την τύχη του φορέα και τις οφειλές των 700 εκατ. ευρώ τις οποίες είναι υποχρεωμένος να καλύψει.

Πηγές της αγοράς, αναφερόμενες στο θέμα τόνισαν ότι, σε περίπτωση κατά την οποία ισχύσει τελικά το απευκταίο, στην περίπτωση δηλαδή κατά την οποία το Επικουρικό οδηγηθεί σε εκκαθάριση, η επόμενη κίνηση των αρμοδίων κυβερνητικών ή και ελεγκτικών παραγόντων θα είναι να συστήσουν ένα νέο φορέα, ένα νέο Επικουρικό, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει αυστηρά στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το ισχύον κοινοτικό δίκαιο.

Να αναλάβει δηλαδή τη διεκπεραίωση των ζημιών που θα ανακύπτουν μόνο από τα ανασφάλιστα και τα άγνωστα οχήματα, και να «διαγράψει» αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες κληρονόμησε ως φορέας από εταιρείες των οποίων οι άδειες λειτουργίας ανακλήθηκαν.

Σε αυτή βέβαια την περίπτωση, θα μείνουν στον… αέρα χιλιάδες θύματα τροχαίων ατυχημάτων, που αναμένουν σήμερα κάλυψη από το Επικουρικό Κεφάλαιο.