S&P και RBA διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα

Υπό πίεση βρέθηκε σήμερα η αγορά συναλλάγματος με το δολάριο Αυστραλίας να «πρωταγωνιστεί» στην πτώση μετά την απόφαση της RBA να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, όπως αναμενόταν. 

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας πρόβαλλε ως επιχείρημα την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση για τη λήψη αυτής της απόφασης. Μετά την ανακοίνωση η ισοτιμία AUD/USD υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,0200.

Επιβαρυμένο είναι το επενδυτικό συναίσθημα και από τη χθεσινή απόφαση της S&P να θέσει 15 χώρες της Ευρωζώνης σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση. Η κίνηση σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από τους ευρωπαίους ηγέτες καθώς όποιες και να είναι οι αποφάσεις τους αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Ως αποτέλεσμα το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει αρνητικό για την ανάληψη ρίσκου, κάτι που ευνοεί τη ζήτηση του δολαρίου.

Ένα άλλο ζήτημα που απέσπασε την προσοχή προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία και αφορά στην ένταξη του επαναπατρισμού κεφαλαίων στο φορολογικό «πακέτο» στο τέλος του έτους. Αν και επισήμως δεν έχουν καταλήξει σε κάτι τέτοιο, ο επαναπατρισμός θα αναστάτωνε την αγορά συναλλάγματος δεδομένου ότι μεγάλες ποσότητες δολαρίων θα επέστρεφαν στις ΗΠΑ. 

Στη σημερινή οικονομική ατζέντα αναμένουμε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική η προσοχή στρέφεται στην απόφαση επιτοκίων της Τράπεζας του Καναδά. Πτωτικά κινούνται τα futures των δεικτών της Wall Street και τα εμπορεύματα.