Μπορεί το δολάριο να βρει στηρίξεις ανεξαρτήτως επενδυτικού συναισθήματος;

Το δολάριο κινείται ελαφρώς ανοδικά στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας αλλά σε αυτό το σημείο δεν είναι σίγουρο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα ανοδική κίνηση. Είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι η τελευταία άνοδος του δολαρίου ξεκίνησε από ένα θετικό γεγονός όπως τα καλύτερα στοιχεία για την απασχόληση στην Αμερική. Όμως, οι τιμές ακόμα δεν δείχνουν κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση και όσο το ευρώ παραμένει στο στόχαστρο θα πρέπει να δούμε μια διάσπαση και ένα κλείσιμο πάνω από το 1,3550 ή ένα κλείσιμο κάτω από το 1,3360 προκειμένου να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα βραχυπρόθεσμα.

Το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός της εβδομάδας είναι η Σύνοδος Κορυφής και οι επενδυτές θα περιμένουν μια επιθετική απάντηση στη κρίση χρέους. Η ανικανότητα να υπάρξει ένα ισχυρό σχέδιο πιθανότατα θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου γύρου φόβου και αβεβαιότητας και αυτό θα ασκήσει πιέσεις στις τοποθετήσεις υψηλών αποδόσεων. Μια συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί σήμερα, θα μπορούσε να διαφωτίσει το αν η Σύνοδος θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Όσον αφορά την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, η ΕΚΤ και η RBA αναμένεται να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια ενώ η RBNZ, η BOC και η ΒΟΕ αναμένεται να αφήσουν τη νομισματική πολιτική αμετάβλητη.

Το σημαντικό στοιχείο από τις πρόσφατες διακυμάνσεις είναι ότι το δολάριο μπορεί να ευνοηθεί και από τα θετικά οικονομικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτό δεν ήταν δεδομένο και κάθε σημάδι δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας προκαλούσε ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Και πάλι, δεν είμαστε βέβαιοι αν οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μαζικές αγορές στο δολάριο σε κάθε θετική ανακοίνωση για την αμερικανική οικονομία, αλλά υπάρχει πλέον ένα σημείο από το οποίο, στο άμεσο μέλλον, το δολάριο θα μπορούσε να βρει στήριξη και από τα θετικά αμερικανικά μάκρο.

Η αιτιολογία είναι ότι η Αμερική ήταν η πρώτη που εισήλθε στη κρίση και ως εκ τούτου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πρώτη που θα βγει από αυτή την οικονομική αναταραχή. Σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία αρχίσει να δείχνει σημάδια σταθερής ανάκαμψης, η Fed θα μπορούσε να εξετάσει μια αναστολή της πολιτικής στήριξης και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το δολάριο να καλύψει τις απώλειες σε σχέση με τα άλλα νομίσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμούμε ότι το δολάριο τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να ενισχυθεί τόσο σε ένα περιβάλλον αρνητικού επενδυτικού συναισθήματος όσο και σε ένα περιβάλλον θετικού επενδυτικού συναισθήματος.