Θα κρατήσει η άνοδος των αγορών;

Οι αγορές κινούνται σταθεροποιητικά μετά τη χθεσινή μαζική ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο στον απόηχο της συντονισμένης κίνησης των κεντρικών τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας στο οικονομικό σύστημα. Αναμένεται να δούμε αν θα διαρκέσει η ανοδική αντίδραση στις αγορές. Κατά την άποψή μας, το ράλι θα εξασθενίσει, αναμένοντας νέες ρευστοποιήσεις με το δολάριο να είναι το νόμισμα που θα επωφεληθεί. Έτσι, εκτιμούμε ότι τα ημερήσια κλεισίματα στο EUR/USD θα παραμείνουν κάτω από το 1,3500.

Η χθεσινή πρωτοβουλία των κεντρικών τραπεζών απλώς επιβεβαίωσε την ένταση της παγκόσμιας κρίσης και επομένως δε μπορεί να θεωρηθεί θετική για το ρίσκο. Είναι γεγονός ότι με αυτή την κίνηση η χρηματοδότηση γίνεται πιο «φτηνή», ωστόσο, το «φτηνό χρήμα» δε σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. Θεωρούμε ότι οι εναλλακτικές αυτές μορφές πολιτικής συνιστούν τελικά «παγίδα» ρευστότητας.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε σημαντικά χθες ακολουθώντας την πορεία όλων των επενδύσεων υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, σήμερα υποχωρεί μετά και τις αδύναμες πωλήσεις λιανικής και τα αποθαρρυντικά στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα. Οι μετρήσεις αυτές ενθαρρύνουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας κατά την επόμενη συνεδρίαση, ενώ αναμένουμε να συνεχιστεί η πτώση για το νόμισμα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.