Μειώνεται ο δείκτης ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου

Κατά περίπου 3½ ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε ο δείκτης ζημιών στον κλάδο Αυτοκινήτου στο εννεάμηνο του 2011 έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.
 
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση, η οποία, όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή υπερβολικό, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών.
 
Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη βελτίωση του δείκτη ζημιών στα εξής δεδομένα:
 
– Πρώτον έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός όσον διασκεδάζουν τη νύκτα, και άρα οι πιθανότητες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

– Δεύτερον έχει περιοριστεί σημαντικά η κατανάλωση ποτών, οπότε περιορισμένος είναι και ο αριθμός όσων ρισκάρουν να οδηγούν, μετά από μια έξοδο βρισκόμενοι υπό την επήρεια αλκοόλ. Σημειώνεται ότι τα πιο σοβαρά τροχαία προκαλούνται από τους μεθυσμένους οδηγούς.

– Τρίτον οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα οχήματα έχουν μειωθεί σημαντικά, με σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμων, οπότε από τις συγκρούσεις οχημάτων προκαλούνται και λιγότερες ζημιές.

– Τέταρτον οι δικαστές, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της περιόδου, έχουν εκλογικεύσει τις αποφάσεις τους για αποζημιώσεις ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, επιδικάζοντας χαμηλότερα ποσά.
 
Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας τα ανωτέρω σημειώνουν ότι ο χαμηλός δείκτης ζημιών, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αποζημιώσεις στον κλάδο Αυτοκινήτου, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να εξοικονομήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των αποθεμάτων τους και εν γένει για την εξυγίανση των δεικτών του κλάδου.