Ορατή μια βραχυπρόθεσμη άνοδος-«ανακούφισης» στις επενδύσεις ρίσκου

Οι αγορές επιστρέφουν σε κανονικές συνθήκες διαπραγμάτευσης σήμερα μετά την αργία του Thanksgiving στις ΗΠΑ και ετοιμάζονται να «ζυγίσουν» τις νέες εξελίξεις που οδήγησαν στην επιτάχυνση των ρευστοποιήσεων. 

Αν και ευρύτερα αναμένουμε ενίσχυση του δολαρίου, δεν απορρίπτουμε μια διορθωτική κίνηση στις αρχές της εβδομάδας. Το επίπεδο κλειδί για την ισοτιμία ευρώ-δολάριο είναι τα χαμηλά του Οκτωβρίου στο 1,3145, μια διάσπαση του οποίου ανοίγει το δρόμο για επέκταση των απωλειών προς την περιοχή του 1,2000.

Οι εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου ευνόησαν το ευρώ. Η διαρρέουσα φήμη που θέλει το ΔΝΤ να ετοιμάζει δάνειο ύψους 600 δισ. ευρώ για την Ιταλία πρόσφερε ανακούφιση, αν και αργότερα η πληροφορία διαψεύστηκε. 

Δημοσίευμα σε γερμανικό έντυπο ανέφερε ότι το EFSF θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τους πόρους του στο 1 τρισ. ευρώ, τη στιγμή που οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στη διεύρυνση των ιταλικών και των περιφερειακών ομολόγων. Η Moody’s προειδοποίησε ότι η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης απείλησε τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο πολλαπλών χρεοκοπιών. Τέλος, η είδηση ότι η ICAP προετοιμάζει τα ηλεκτρονικά της συστήματα για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή προβλημάτισε τις αγορές.

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνονται ανακοινώσεις δευτερεύουσας σημασίας στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι πωλήσεις νέων κατοικιών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ευρύτεροι παράγοντες και μακροοικονομικές εξελίξεις ικανές να καθορίσουν την αγορά συναλλάγματος. Τα εμπορεύματα ενισχύονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, κατά την άποψή μας, κάτι που αξιώνει την προσοχή μας.