Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: «Πλήρης άρση του καμποτάζ»

Την πλήρη άρση του καμποτάζ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας το Σάββατο  στην 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Όπως τόνισε, «το πολυνομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη άρση του καμποτάζ, θα ωφελήσει την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην χώρα, καταργώντας ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο και θα καταστήσει την δραστηριοποίηση στον χώρο της κρουαζιέρας από πλοία με σημαία τρίτης χώρας στην Ελλάδα πολύ πιο ευέλικτη».

Τα εργαλεία που το υπουργείο θέτει στη μάχη για τη στήριξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τα οποία είναι τα εξής:

• Η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, που έχει ήδη ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ακόμη και κατά 65% τον προηγούμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό ο  ΟΠΕ και ο ΕΟΤ συνεργάζονται για την υιοθέτηση ενός ενιαίου εθνικού brand, το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας μας στο εξωτερικό.

• Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος  με την εφαρμογή του one stop shop, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τα τεχνικά επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις, το νέο προ-πτωχευτικό δίκαιο, τη διεύρυνση του fast track, η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και αρχαιολογικών εργασιών, τη θεσμοθέτηση ενός νέου και ευέλικτου εταιρικού τύπου, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, και τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών στο πλαίσιο του Invest in Greece με στόχο την απαλλαγή των επιχειρήσεων που κάνουν επενδύσεις άνω των 2 εκ. ευρώ από την επαφή με τη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα του ΞΕΕ για ένταξη του στο ΓΕΜΗ και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

• Η στοχευμένη και γρήγορη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Το ΕΣΠΑ πλέον βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και την ΕΤΕπ για τροποποίηση των κανονισμών και ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα μεγάλα έργα υποδομών. Πολύ σύντομα, οι πόροι του ΕΣΠΑ θα καλύπτουν και δαπάνες για την κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να παρέχουν στοχευμένα επιχειρηματικά δάνεια με εγγυήσεις της ΕΤΕπ και του ΕΣΠΑ.

• Η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, ξένων και ελληνικών.   Έχουν ήδη ενταχθεί στο fast track οι πρώτες 3 μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ύψους 1,1 δις ευρώ και παράλληλα, αξιολογούνται νέες προτάσεις που αφορούν στον τομέα του τουρισμού. Ταυτόχρονα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εκταμιεύσεις πόρων στο πλαίσιο του παλιού αναπτυξιακού νόμου. Ακόμη, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου κατατέθηκαν στους πρώτους δύο κύκλους 320 προτάσεις συνολικού ύψους πάνω από 1,5 δις ευρώ και πολλές από αυτές μάλιστα στον τομέα του τουρισμού. Σε συνεργασία με το ΞΕΕ, θα εντοπιστούν τα προβλήματα ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις, για να γίνει ο νόμος πιο ελκυστικός για τουριστικές επενδύσεις.

• Η ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ, όπως ο Πράσινος και Εναλλακτικός Τουρισμός, ενώ τις επόμενες μέρες βγαίνει στην αγορά από την Εθνική Τράπεζα Δράση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, που παρέχει ευνοϊκά δάνεια για επενδύσεις στον τομέα του θεματικού τουρισμού. Παράλληλα, στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Ακόμη, μετά την  οριζόντια μείωση κατά 20% στα ενοίκια 204 ξενοδοχείων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ  καθώς και «πάγωμα» συμβάσεων για 12 χρόνια, παρακάμπτονται δραστικά οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στην αναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, όπου εμπλέκονται φορείς του Δημοσίου. 

• Το πολυνομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό που προβλέπει μεταξύ άλλων και την πλήρη άρση του καμποτάζ. Αντίστοιχα, θεσμοθετείται και ο αλιευτικός τουρισμός ένας νέος τύπος θεματικού τουρισμού που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό. 

• Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζει μια παραγωγική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή, πραγματική οικονομία ως βασικό μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανόδου της μεσαίας τάξης και της νέας γενιάς». Και γι αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης,  «καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Διασφαλίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη θέση της χώρας μας στη ζώνη του Ευρώ, αλλά και με κεντρικό ζητούμενο να νιώσουν ξανά όλοι οι πολίτες και πάλι ασφαλείς. Δεν θα είναι κάτι εύκολο. Και για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε απέναντι στον πολίτη ειλικρινείς».