Προς μια στενότερη και ισχυρότερη οικονομική ένωση στην ΕΕ

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα για να στηρίξουν το κοινό νόμισμα, να θέσουν τέρμα στην κρίση χρέους και να διαμορφώσουν μια στενότερη οικονομική ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο ανακοινώνοντας τα σχέδια για νέες προτάσεις της Επιτροπής. 

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «… μια ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ενίσχυση του κοινού μας νομίσματος. Οι αγορές και οι επενδυτές ζητούν ισχυρότερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό ζήτημα για όλους εμάς και πολλούς από εσάς που μοιραζόμαστε το όραμα για μια ισχυρότερη Ευρώπη. Σήμερα είναι πλέον θέμα κοινής λογικής να προχωρήσουμε σε ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» 

Με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να συντονίζουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις ενέργειες αντιμετώπισης των κύριων οικονομικών προκλήσεων της ΕΕ και τις προσπάθειες τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. 

Αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, η ΕΕ έχει ήδη λάβει διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων, μια δέσμη έξι μέτρων για τη βελτίωση της εποπτείας των προϋπολογισμών και την παροχή βοήθειας για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους.
Πέρυσι, η ΕΕ άρχισε να εφαρμόζει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, δηλαδή, μια διαδικασία που διαρκεί το πρώτο εξάμηνο κάθε χρόνου και κατά την οποία οι κυβερνήσεις, αξιοποιώντας την καθοδήγηση της Επιτροπής και τις εμπειρίες άλλων κρατών μελών, διατυπώνουν τις εθνικές δημοσιονομικές και οικονομικές τους πολιτικές. 

Η Επιτροπή ξεκινά το νέο Εξάμηνο στις 23 Νοεμβρίου, δημοσιεύοντας την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης, όπου θα περιγράφονται οι ευρύτερες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στις οποίες πρέπει να εστιάσουν οι εθνικές κυβερνήσεις το ερχόμενο έτος. 

Θα προτείνονται επίσης επιπλέον μέτρα για την αυστηρότερη οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία των χωρών της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν υπέρμετρο δημοσιονομικό έλλειμμα. Χώρες με συστημικά προβλήματα χρέους θα υποχρεώνονται να εφαρμόζουν τα μέτρα που επιβάλλουν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης για να μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση από το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. 

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει επίσης δημόσια διαβούλευση για το εάν θα πρέπει να επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ως σύνολο, να εκδίδει ομόλογα με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για το Ταμείο διάσωσης. 

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος Μπαρόζο τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική βούληση και αποφασιστικότερη ηγεσία για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Και δήλωσε: «Πράγματι βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια αληθινά συστημική κρίση, η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση εκ μέρους όλων. «Στο μέλλον, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς την ολοκλήρωση. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει τροποποίηση της Συνθήκης. Και ως προς αυτό θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: Είμαι υπέρ της τροποποίησης της Συνθήκης αν αυτό πρόκειται να ισχυροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινοτική μέθοδο, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την ιδέα του κοινού σκοπού.» 

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή