Επιτάχυνση της πτώσης των βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου

Τεχνικά, η διάσπαση του ευρώ και το κλείσιμο κάτω από τα 1,3420 δολάρια ανοίγει το δρόμο των απωλειών προς τα κρίσιμα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου στο 1,3145. Η πτωτική διάσπαση είναι σημαντική και ευρύτερα καθώς δείχνει ότι οι ρευστοποιήσεις ρίσκου θα συνεχιστούν, εκθέτοντας το σύνολο των βασικών νομισμάτων εκτός του δολαρίου. Ωστόσο, η κινητικότητα στην αγορά συναλλάγματος μέχρι το κλείσιμο της εβδομάδας ενδεχομένως να είναι παραπλανητική και συστήνουμε να παραμείνετε εκτός έως ότου οι συνθήκες ομαλοποιηθούν μετά την αργία του Thanksgiving.

Επίσης, αναμένουμε άνοδο του δολαρίου και έναντι του γεν, και συστήνουμε την αγορά της ισοτιμίας USD/JPY στα τρέχοντα επίπεδα και όσο η ισοτιμία κλείνει σε ημερήσιο επίπεδο πάνω από το 76,80. Στο μέτωπο των εξελίξεων, το ΔΝΤ και ο οίκος S&P προειδοποίησαν αμφότεροι ότι η Ιαπωνία θα βρεθεί σε δεινή θέση αν αυξηθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας σε μη βιώσιμο δημόσιο χρέος και σε πιθανή υποβάθμιση. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας προειδοποιούσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να βλάψει την ιαπωνική οικονομία προκαλώντας ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές και στην αγορά συναλλάγματος.

Σε γενικές γραμμές, η κρίση στην Ευρωζώνη έχει ενδυναμωθεί όπως κατέδειξε και η χθεσινή αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων στη Γερμανία και μετά την προειδοποίηση της Fitch για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας. Σήμερα αναμένεται η συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Στρασβούργο με αντικείμενο την ευρωπαϊκή κρίση και τους τρόπους επίλυσής της.

Κορυφαίος αναλυτής συναλλάγματος μεγάλης τράπεζας σχολιάζει σε σημερινή έκθεση: 

«Η αγορά έχει σορτάρει το ευρώ, χωρίς όμως να μιλάμε για μαζικές πωλήσεις καθώς τα μεγαλύτερα σορταρίσματα έχουν γίνει από CTAs και σε συναλλαγές υψηλής συχνότητας (high frequency traders)». Και συνεχίζει ότι «Η πτωτική προοπτική για το ευρώ εδράζεται στο γεγονός ότι μια πτωτική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωζώνης θα εμπόδιζε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να «ενεργοποιήσει» τη δράση της ΕΚΤ, αν και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη για μέτρα μακροπρόθεσμης διάρκειας, αν αυτό χρειαστεί».

Στο ζήτημα της στρατηγικής που επιλέγουμε, παραμένουμε πωλητές στο δολάριο Αυστραλίας τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο έναντι του δολαρίου (short από το 1,0550) όσο και έναντι του ευρώ (long στην ισοτιμία EUR/AUD από το 1,3300). Γιατί όμως είμαστε αγοραστές στην ισοτιμία EUR/AUD τη στιγμή που η ευρωπαϊκή κρίση επιδεινώνεται; Εκτιμούμε ότι βαδίζουμε προς το τρίτο στάδιο της παγκόσμιας ύφεσης, δηλαδή προς την επέκτασή της στην Αυστραλία, ενώ θεωρούμε ότι το χειρότερο σενάριο για την Ευρωζώνη έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές.