Πρόσθετα κεφάλαια 545 εκατ. ευρώ για την ασφαλιστική αγορά

Ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια ύψους  545 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης 2010) έχει η ασφαλιστική αγορά, με βάση τη συντηρητική προσέγγιση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία στην ενδιάμεση έκθεσή της, που δημοσιοποίησε χθες, τονίζει ότι ο κλάδος εμφανίζεται υπερ-αποθεματοποιημένος εφόσον μόνο λάβει υπόψη του μια σειρά από νόμιμες παρεκκλίσεις. 

Ειδικότερα, η ελεγκτική αρχή επισημαίνει ότι τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών – στα οποία υπολογίζονται και οι αυξήσεις μ/κ του 2011 ύψους 102 εκατ. ευρώ, υπερβαίνουν κατά 1 δισ. ευρώ τα απαιτούμενα από το νόμο, όμως η επίδοση αυτή του κλάδου καθίσταται δυνατή υπό την προϋπόθεση των εξής παρεκκλίσεων:

-          Την καταχώρηση του 70% των αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.
-          Την αποτίμηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην αξία κτήσης τους.

Η ΤτΕ κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις τις οποίες ενέχει η κρίση στα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζοντας ότι «η παρούσα δυσχερής οικονομική συγκυρία αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, κυρίως επειδή αυξάνεται ο ρυθμός ακύρωσης και εξαγορών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μειώνεται ο ρυθμός σύναψης νέων συμβολαίων και η αξία των στοιχείων των ενεργητικού, ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος έναντι των χρεωστών ασφαλίστρων».

Πάντως η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ασφαλιστικές εταιρείες φαίνεται να κατανόησαν την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης μιας σειράς από χρόνιες διαρθρωτικές δυσλειτουργίες, που είχαν θέσει σε σοβαρή αμφισβήτηση την αξιοπιστία του κλάδου.

Στην έκθεσή της η ΤτΕ αναφέρει και τα εξής:
-          Από το 2008 έως και σήμερα έκλεισαν συνολικά 17 ασφαλιστικές εταιρείες.
-          Στο εννεάμηνο του 2001 οι ασφαλιστικές εταιρείες πέτυχαν την ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους, βελτίωσαν την πολιτική τιμολόγησης, μείωσαν τις προμήθειές τους, περιόρισαν τις επισφαλείς απαιτήσεις.
-          Η προσπάθεια, ωστόσο, διαμόρφωσης μιας αγοράς με κεφαλαιακά ισχυρότερες επιχειρήσεις θα είναι μακρά και επίπονη και δεν θα επιτρέψει κανέναν εφησυχασμό.
-          Ο κλάδος καλείται να συγκεντρώσει κεφάλαια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του, αλλά και των μελλοντικών υποχρεώσεών του, όπως και για την προσαρμογή του στις επιταγές του Solvency II.

 Την ενδιάμεση εκθεση της ΤτΕ μπορείτε να δείτε εδώ