20 δις ελληνικά ομόλογα σε ασφαλιστικά χέρια

Στα 20 δις ευρώ ανέρχεται η έκθεση του ασφαλιστικού κλάδου στο ελληνικό χρέος σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της EIOPA, Gabriel Bernardino. Πρόκειται για μέγεθος που δεν ξεπερνά το 1% των συνολικών κεφαλαίων του κλάδου, που υπερβαίνουν τα 4,5 τρις ευρώ, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο της διοργάνωσης Εβδομάδα Euro Finance.

Σύμφωνα με τον κ. Bernardino, η έκθεση του ασφαλιστικού κλάδου σε ελληνικά ομόλογα είναι «διαχειρίσιμη», καθώς ήδη ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει εγγράψει μέρος των ζημιών στα αποτελέσματα του εξαμήνου στο πλαίσιο του αρχικού προγράμματος PSI, που προέβλεπε κούρεμα 21%.

Ο πρόεδρος της EIOPA, αποκάλυψε επίσης ότι η εποπτική αρχή δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας γενικευμένης άσκησης QIS 6, στα πρότυπα των προηγούμενων ασκήσεων προσομείωσης που είχαν πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. 

Σύμφωνα με τον ίδιο η EIOPA, θα προχωρήσει σε ξεχωριστές πρωτοβουλίες με τις κατά τόπους εποπτικές αρχές, οι οποίες μπορεί να παραπέμπουν σε αυτή την πρακτική. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρόκειται για μια ενιαία άσκηση, τύπου QIS 6, σημείωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρόνο αλλά και τις λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας. 

Ο κ. Bernardino υπογράμμισε ότι η προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο της Φερεγγυότητας II (Solvency II) απαιτεί ακόμα πολλή δουλειά και παραδέχθηκε ότι ότι η εποπτική αρχή θα πρέπει να έχει το θάρρος να βελτιώσει τις αδυναμίες που διαπιστώνονται κατά την εφαρμογή του.