Στελέχη που προετοιμάζουν το μέλλον…

Σίγουρα, η περίοδος που διανύει εδώ και καιρό η ασφαλιστική αγορά μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μεσοδιάστημα επιβίωσης», το οποίο γεφυρώνει το γνωστό παρελθόν με το αβέβαιο μέλλον. 

Και αυτό διότι από την φάση της ανάπτυξης οι εργασίες των εταιρειών και ο κλάδος ολόκληρος έχει περιέλθει σε μια ιδιότυπη ομηρία άρρηκτα συνυφασμένη με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες. Σήμερα το περιβάλλον είναι σκληρό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών παύει πλέον να παίζεται με κανόνες ευρωστίας που σημαίνει ότι αρχίζει να ξεφεύγει από την λογική του καλύτερου προϊόντος, της υπερκάλυψης κινδύνων και γενικά της πληθωρικότητος. 

Τώρα τα πράγματα απαιτούν πιο λιτές προτάσεις οι οποίες εστιάζουν στην προσφορά καλής τιμής σε συνδυασμό με ένα επαρκές ασφαλιστικό συμβόλαιο που καλύπτει τις κύριες ανάγκες. Ήδη κάποιες εταιρείες το έχουν αντιληφθεί και προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης χαίρονται –δικαιολογημένα- που οι απώλειες που καταγράφουν σε ακυρώσεις συμβολαίων είναι ελέγξιμες, και φυσικά αναγνωρίζουν ως πρόοδό και επιτυχία τους  το να διατηρούν ή να αυξάνουν οριακά το μερίδιο αγοράς που έχουν όταν βλέπουν άλλες εταιρείες να μετρούν σημαντικές απώλειες. 

Είναι σαφές ότι η προσδοκία ετών των ασφαλιστικών εταιρειών για μεγάλα άλματα στην αγορά δεν πρόκειται να εκπληρωθεί άμεσα και παίρνει παράταση επ΄ αόριστον στο διάστημα της οποίας αναμένεται να συμβούν απροσδιόριστα γεγονότα. Βέβαια δεν είναι αναγκαίο να είναι και αρνητικά. Δηλαδή μέχρι να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς, θα μπορούσε σε επίπεδο κλάδου, να ωριμάσει η σκέψη ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να εισέλθουν  δυναμικά στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Επίσης μπορεί να ωριμάσει η σκέψη για είσοδο των εταιρειών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ακόμα μπορεί να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε κάποιες εταιρείες να καταφέρουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μεγάλα και ισχυρά ασφαλιστικά σχήματα. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να έλθουν και άλλες εταιρείες στην αγορά. 

Παράλληλα μπορεί και οι υφιστάμενες να αναπτυχθούν στις ιντερνετικές πωλήσεις συμβολαίων. Είναι προφανές ότι η επιχειρηματικότητα προχωρεί. Ωστόσο προϋπόθεση είναι να υπάρχουν υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και στελέχη που σκέπτονται το μέλλον και μεριμνούν γι΄αυτό.