Στο Ενιαίο Συμβούλιο Προσφυγής η Ελλάδα

Σημαντική διάκριση για τη χώρα μας αποτελεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ενιαίο Συμβούλιο Προσφυγής (Joint Board of Appeal) που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των τριών εποπτικών αρχών της Ευρωπαικής Ένωσης για την παρακολούθηση των τραπεζών, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει δια της νομικής συμβούλου του Νομικός σύμβουλος και Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης κ. Άννας Κωνσταντίνου, που ορίστηκε ως αναπληρωματικό μέλος, εκπροσωπώντας την εποπτική αρχή για τον ασφαλιστικό κλάδο, την EIOPA. 

Η συμμετοχή της χώρας μας αλλά και η συγκρότηση του νέου φορέα, στον οποίο συμμετέχουν έξι μέλη από κάθε εποπτική αρχή με πενταετή θητεία, αποτελεί σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των ιδιαιτεροτήτων κάθε αγοράς στο πλαίσιο των υπεραρμοδιοτήτων που έχουν οι εποπτικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό, γιατί στο Συμβούλιο θα μπορούν να προσφεύγουν όχι μόνο οι εθνικές εποπτικές αρχές, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες σε περίπτωση που μία απόφαση π.χ. της EIOPA ή μιας άλλης εποτικής αρχής παραβιάζει ή θίγει τα συμφέροντα μιας τοπικής αγοράς ή αντίστοιχα μιας μεμονωμένης εταιρείας. 

Ο ρόλος του Συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας για την ενιαία άσκηση εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το νέο όργανο θα λαμβάνει αποφάσεις κατά εξουσιοδότηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, γεγονός που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις αποφάσεις του, που θα συνιστούν ένα ακόμα στάδιο υπερασπιστικής γραμμής των εθνικών συμφερόντων, πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ενιαίας εποπτικής αρχής – European  Supervisory Authorities (ESAs) – που εκπροσωπεί τις τρεις αντίστοιχες αρχές για το τραπεζικό, τον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό τομέα, η επιλογή έγινε μετά από shortlist υποψηφίων και το νέο όργανο θα αποτελείται από έξι μέλη, πλέον των έξι αναπληρωματικών που έχουν επιλεγεί, δύο δηλαδή από κάθε εποπτική αρχή. 

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου οργάνου, θα γίνει το Δεκέμβριο στην Φρανκφούρτη και επόμενα βήματα είναι ο ορισμός του προέδρου, αλλά και ο καθορισμός των διαδικασιών και των κανόνων, βάση των οποίων θα γίνονται οι προσφυγές.