«Ασφυκτικές» και πάλι οι συνθήκες στις αγορές

«Εύθραυστη» αποδεικνύεται η προσπάθεια των αγορών να αντιδράσουν θετικά μια ημέρα πλούσια σε οικονομικές εξελίξεις και ανακοινώσεις. Η αρχή έγινε σήμερα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας που παρ’ όλο που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, διαβλέπει καθοδικά ρίσκα ενόψει και μέτρια ανάκαμψη λόγω της μείωσης των εξαγωγών. Όσο τα καθοδικά ρίσκα επιμένουν, τόσο παραμένει και το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος, αν και όχι άμεσα.

Αν και αρχικά η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας (λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ) και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έδωσαν νέες ελπίδες για την πορεία της κρίσης, τα νέα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν. Τα στοιχεία της ανεργίας τόσο στη Βρετανία όσο και στην Πορτογαλία ήταν απογοητευτικά. Η ανεργία στη Βρετανία αναρριχήθηκε σε υψηλά 15ετών, κάτι που άσκησε πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα, ενώ στην Πορτογαλία άγγιξε το τρίτο τρίμηνο το 12,4% από το 12,1%. Δημοσιεύματα που θέλουν την ιταλική τράπεζα Unicredit να καταφεύγει στην ΕΚΤ για αύξηση των γραμμών χρηματοδότησης, είδηση που συνέπεσε με την αρνητική τριμηνιαία έκθεση της BoE, οδήγησε σε νέες ρευστοποιήσεις στις μετοχές, το ευρώ, το πετρέλαιο, τη στερλίνα και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει «συστημική κρίση», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητες ισχυρότερες δεσμεύσεις των χωρών-μελών της.

Στη Βρετανία, η τριμηνιαία έκθεση της BoE για τον πληθωρισμό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης της οικονομίας, με την οικονομία να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω του στόχου του 2%, στο 1,3% σε δύο χρόνια από σήμερα. Μεγάλη μερίδα της αγοράς αναμένει η τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα στήριξης κατά 50 δισ. στερλίνες το Φεβρουάριο, από τα 275 που βρίσκεται σήμερα. Η ανάπτυξη αναμένεται στάσιμη έως και το 2012 με την ανάκαμψη να ξανακάνει την εμφάνισή της από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ο διοικητής της BoE, Mervyn King, κατηγόρησε την αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο επιδείνωσης της πιστωτικής εικόνας λόγω των δυσκολιών στον τραπεζικό δανεισμό. Η στερλίνα υποχώρησε στο 1,5743.

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις σήμερα στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Monti ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, ενώ αναμένεται η τριμηνιαία έκθεση της Τρόικα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία.