To 2014 η Solvency II

Στις αρχές του 2014 τοποθετείται η έναρξη του νέου κανονιστικού πλαισίου για τη Φερεγγυότητα II (Solvency II) , όπως επίσημα ανακοινώθηκε στην πρώτη ετήσια συνάντηση της ευρωπαϊκής αρχής για την ασφαλιστική αγορά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία EIOPA, στη Φρανκφούρτη. 

Προσδιορίζοντας τα επόμενα βήματα της Εποπτικής Αρχής για την προσαρμογή της αγοράς στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, ο πρόεδρος της EIOPA Gabriel Bernardino ανακοίνωσε την έναρξη των δημόσιων διαβουλεύσεων για τα πρότυπα σχεδίων και τις οδηγίες για τη φερεγγυότητα ΙΙ το Μάιο του 2012. «Μετά από διαβουλεύσεις η EIOPA στοχεύει να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του Σεπτεμβρίου 2012», σημείωσε. Προηγουμένως αναμένεται η ψήφιση της οδηγίας Omnibus II από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η περίοδος προετοιμασίας θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2013, προκειμένου η νέα οδηγία να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014».

Στην πρώτο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ΕΥΡΩ – ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ στη Φρανκφούρτη, 350 περίπου εμπειρογνώμονες αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον των επαγγελματικών συντάξεων, των προκλήσεων και των ευκαιριών για τον ασφαλιστικό κλάδο της ΕΕ καθώς επίσης και την προστασία καταναλωτών. 

«Η EIOPA είναι δεσμευμένη να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εφαρμογής της Φερεγγυότητας ΙΙ με την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στους επόπτες και τους όλους τους εμπλεκόμενους», σημείωσε ο Gabriel Bernardinο. «Χωρίς πρόθεση να προκαταβάλλουμε την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το χρόνο και το πεδίο των περαιτέρω ρυθμιστικών μέτρων, η EIOPA θα εγγυηθεί την πρόοδο για την προσαρμογή στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη Φερεγγυότητα ΙΙ, που είναι και η ευθύνη της εποπτικής αρχής», κατέληξε.