Τη στήριξη της πολιτείας για τα ομόλογα ζητά η ασφαλιστική αγορά

Τριπλό «πονοκέφαλο» προκαλεί στις ασφαλιστικές εταιρείες η έκθεση την οποία έχουν στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθότι το «κούρεμά» τους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί λογιστικά, φορολογικά, αλλά και εποπτικά.
 
Το θέμα συζήτησαν χθες εκπρόσωποι όλων των ασφαλιστικών ομίλων κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης σύσκεψης στα γραφεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς φέρονται να δέχθηκαν να κρατήσουν κοινό μέτωπο στο ζήτημα των ομολόγων, ώστε οι πιέσεις που θα ασκήσουν προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να είναι εντονότερες και κυρίως αποτελεσματικότερες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, χθες, συμφώνησαν ότι υπουργείο Οικονομικών και εποπτική αρχή θα πρέπει να στηρίξουν τον κλάδο σε τρία βασικά ζητήματα:
 
-         Στη λογιστική απεικόνιση των ομολόγων που θα υποστούν «κούρεμα», διότι πρόκειται για μια νέα και ιδιαιτέρως σύνθετη διαδικασία, για μια διαδικασία για την οποία κυρίως οι μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες χρειάζονται καθοδήγηση.

-         Στο φορολογικό χειρισμό των ζημιών τις οποίες θα υποστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Οι ασφαλιστές ζητούν οι ζημιές να υπολογιστούν στα καθαρά τους κέρδη, ώστε οι εταιρείες να κληθούν να καταβάλλουν για τη χρήση του 2011 τους φόρους τους, μετά τον συνυπολογισμό των αρνητικών υπεραξιών που θα προκύψουν από το haircut. Σημειώνεται ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς δεν αναγνωρίζει ζημιές από το «κούρεμα» επενδυτικών τίτλων και για το λόγο αυτό οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση νομοθετική παρέμβαση.

-         Στην αντιμετώπιση των αναγκών που θα προκύψουν για νέα εποπτικά κεφάλαια μετά το «κούρεμα» των ομολόγων. Το iw έχει ήδη αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις μικρές δυνάμεις της αγοράς αδυνατούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια, οπότε ως ενδεδειγμένη λύση προτείνεται η κάλυψή τους σε δόσεις. Κάποιοι μάλιστα στην αγορά υποστηρίζουν ότι η τμηματική συγκέντρωση των νέων κεφαλαίων θα πρέπει να γίνει σε βάθος δεκαετίας. Ωστόσο, πηγές του iw αναφέρουν ότι η ΤτΕ εξετάζει το ενδεχόμενο οι ζημιές από τα κρατικά ομόλογα να καλυφθούν σε διάστημα δύο ετών.