Υπό πίεση το ευρώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας

Ενίσχυση της μεταβλητότητας αναμένεται τη νέα εβδομάδα μετά από τις «ήσυχες» προηγούμενες συνεδριάσεις που άσκησαν ήπιες πιέσεις στο δολάριο. Παρ’ όλα αυτά εκτιμούμε ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίσει να ενισχύεται, ενώ η όποια υποχώρησή του θα περιοριστεί στα τρέχοντα επίπεδα. 

Η ικανότητα σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία δεν καταφέρνει να εξανεμίσει τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας ούτε και την απειλή της μετάδοσης της κρίσης στον πυρήνα της ΕΕ. Σε συνδυασμό με αδύναμα οικονομικά στοιχεία, με τη διεύρυνση στα spread των ομολόγων και τη μειωμένη έκθεση σε συγκεκριμένες τοπικές τράπεζες, ανοίγει ο δρόμος πρόσθετων ρευστοποιήσεων στις επενδύσεις ρίσκου προς όφελος του δολαρίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση θα διανύσει το τρίτο στάδιο με την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις αναδυόμενες αγορές να υπο-αποδίδουν στο άμεσο μέλλον. Αν και αυτές οι αγορές έχουν σημειώσει σημαντικές αποδόσεις ως μη παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, η ιδέα που τις θέλει να λειτουργούν ως ασφαλείς εναλλακτικές επιλογές δεν θεωρούμε ότι είναι σωστή. Άλλωστε έχουμε παρατηρήσει επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας με τα πρόσφατα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις πτωτικές προοπτικές της χώρας. 

Μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει επιπτώσεις στο δολάριο Αυστραλίας και στο δολάριο Νέας Ζηλανδίας, και έπειτα θα επηρεάσει τις αναδυόμενες οικονομίες. Πρόσφατα ΔΝΤ και G7 προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει καθοδικά ρίσκα, κάτι που θα μετριάσει την όποια διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, η σημαντικότερη ανακοίνωση ήρθε από τη Νέα Ζηλανδία με τις λιανικές πωλήσεις να είναι καλύτερες των εκτιμήσεων και αντίθετα των κλάδο υπηρεσιών να επιδεινώνεται. Η αποστροφή ρίσκου και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών άσκησαν μεγαλύτερη επιρροή στο δολάριο Νέας Ζηλανδίας, το οποίο κατέγραψε σημαντικές απώλειες. Στο υπόλοιπο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας, ξεχωρίζουν τα στοιχεία πληθωρισμού στην Ελβετία και η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Τα futures των δεικτών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά προμηνύουν άνοδο, ενώ τα εμπορεύματα σημειώνουν μικρή άνοδο.