Περικοπές θέσεων εργασίας στις ασφαλιστικές εταιρείες

Μεγαλύτερες περικοπές στα μισθολογικά κόστη φαίνεται πως σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το 2012, λόγω των γενικότερων αρνητικών οικονομικών συγκυριών, της πτώσης που παρατηρείται στην παραγωγή ασφαλίστρων, της αύξησης των ακυρώσεων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και των δυσβάστακτων ζημιών στον τομέα των επενδύσεων.

Το κλίμα βέβαια στο εργασιακό πεδίο είναι ήδη βαρύ, αφού, όπως προκύπτει από έρευνα της KPMG, φέτος, η μια στις δύο εταιρείες «πάγωσε» τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ όσοι –λίγοι- έδωσαν αυξήσεις, αυτές περιορίσθηκαν στο 2,7%. Για το 2012 η KPMG προβλέπει ότι το κλίμα για τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ανάλογο με αυτό του 2011, ενώ εκτιμά ότι στο κλείσιμο της διετίας 2010 – 2011 η 1 στις 4 εταιρείες θα έχει προχωρήσει και σε περικοπές θέσεων εργασίας. 

Πιο συγκεκριμένα, από την έρευνα της KPMG, που παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών έτους 2011, για 116 θέσεις εργασίας, και η οποία βασίσθηκε σε δείγμα 19 εταιρειών και 2.312 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά, προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

•        Το 50% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Για τις εταιρείες που έδωσαν αύξηση σε όλες ή τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση συνολική αύξηση για το 2011 ανήλθε σε 2,7%. Τα ποσοστά των αυξήσεων που προβλέπεται να δοθούν για το 2012 κινούνται στο 2,9% (κατά μέσο όρο).

•        Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης μέσα στο οικονομικό έτος 2010 ανήλθε στο 6,4% των ετήσιων βασικών αποδοχών, και κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα με το αντίστοιχο ποσοστό του 2009 (7,7%).

•        To 25% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε μέσα στο 2010 ή θα προχωρήσει το 2011σε μείωση θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω μείωσης εργασιών.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω έρευνα αποτελεί μία εκ των οκτώ ετήσιων ερευνών που διεξάγει η KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ασφαλιστική αγορά.

«Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων» επισημαίνουν στελέχη της KPMG.