Η απουσία σημαντικού καταλύτη άσκησε πιέσεις στο δολάριο

USD-Η πτώση του δολαρίου και η άνοδος του S&P 500 δεν έχουν λογική
Οι traders μπορεί να εξαρτηθούν από τη μεταβλητότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι τέτοιο θεωρείται θετικό. Αν και τις τελευταίες ημέρες επικράτησε στις αγορές υψηλός βαθμός μεταβλητότητας μετά τη σημαντική πτωτική στροφή την περασμένη εβδομάδα, δεν διαμορφώθηκε ισχυρή καθοδική τάση. Η απουσία ενός σημαντικού καταλύτη για το δολάριο άφησε το νόμισμα να υποχωρήσει. 

Ταυτόχρονα η άνοδος του S&P 500 οδήγησε το δολάριο σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο δείκτης-βαρόμετρο με χαμηλό όγκο συναλλαγών, ενισχύθηκε την Τρίτη, καλύπτοντας τις απώλειες των αντίστοιχων ημερών (Δευτέρας, Τρίτης) της περασμένης εβδομάδας. Ειδικότερα, έχει διαγράψει περίπου το 90% των απωλειών των δύο αυτών ημερών τη στιγμή που ο Dow Jones FXCM 
Dollar Index (ticker = USDollar) δεν έχει διαγράψει ούτε το 1/3 των κερδών που σημείωσε το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναμφίβολα, οι αγορές απομακρύνονται από τα ασφαλή καταφύγια προς τις εναλλακτικές επενδύσεις υψηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο, η έλλειψη πεποίθησης σε αυτή τη στροφή υπονομεύει την ορμή και διαταράσσει τη σχέση ανάμεσα στους δείκτες των κεφαλαιαγορών και των νομισμάτων χαμηλής απόδοσης. Παρ’ όλα αυτά η σκιά της μεταβλητότητας παραμένει, γεγονός που οδηγεί πολλούς traders να αναμένουν σημαντικές διασπάσεις.

Για να διαμορφώσει το δολάριο μια αξιόλογη και σταθερή τάση θα πρέπει να σημειωθεί μια ευρεία στροφή στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Πολλοί πίστευαν ότι η ευκαιρία δημιουργήθηκε με τις εξελίξεις στην Ιταλία, ωστόσο, χρειάζεται ένας πιο αποφασιστικός/καταλυτικός παράγοντας.

EUR- Γιατί η παραίτηση Berlusconi έδωσε ώθηση στο ευρώ;
Το ευρώ ήταν για ακόμα μια φορά το πιο «δραστήριο» νόμισμα των τελευταίων 24 ωρών ως προς την επιρροή των εξελίξεων σε αυτό. Η κυρίαρχη είδηση ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Berlusconi μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, με την ψηφοφορία να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Γιατί κάτι τέτοιο οδήγησε στην άνοδο του ευρώ και των μετοχών; Η μεταβατική περίοδος διακυβέρνησης για την Ιταλία θα ακολουθήσει της έγκρισης των νέων δημοσιονομικών μέτρων, κάτι που ενδεχομένως να βοηθήσει και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων. Προς το παρόν, το κόστος δανεισμού διευρύνεται, οι καταθέσεις μειώνονται και ανακύπτουν ανησυχίες για νέες υποβαθμίσεις.

JPY- Το γιεν αγνοεί τις παρεμβάσεις

Μετά από μια δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος, η ισοτιμία USDJPY έδειξε σημεία ζωής. Αν δεν υπάρξει μια νέα παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, το νομισματικό ζεύγος θα συνεχίσει να υποχωρεί.

GBP- Προσωρινή ανακούφιση ενόψει της BoE

Πλησιάζουμε προς την ανακοίνωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πιθανή νέα στήριξη της οικονομίας.

CHF- Εξασθένισε η επιρροή της φήμης για νέα παρέμβαση

Η Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να ήταν ικανοποιημένη με την απόδοση του ελβετικού φράγκου την περασμένη Δευτέρα, όταν σημείωσε σημαντική πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Ωστόσο, με την κρίση στην Ευρώπη να στρέφει τις ροές κεφαλαίων προς το ελβετικό φράγκο, το νόμισμα απειλεί με νέα άνοδο εκτός αν παρέμβει και πάλι η SNB.

AUD- Χωρίς σαφή κατεύθυνση

Χωρίς σαφή κατεύθυνση και επιρροή από τη διάθεση για ρίσκο, το δολάριο Αυστραλίας πασχίζει να βρει το δρόμο του. Οι προοπτικές για τα επιτόκια (η αγορά προεξοφλεί μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα) ασκούν πιέσεις στο νόμισμα αν και η ανάκαμψη του S&P 500 μετριάζει τις απώλειες.

ΧΡΥΣΟΣ- «Παύση» για το χρυσό
Ο όγκος συναλλαγών πίσω από την άνοδο στα futures του χρυσού βρέθηκε σε αντιστοιχία με αυτόν στον S&P 500-με άλλα λόγια δεν ήταν πειστικός. Η κλιμάκωση της κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία υπενθυμίζει την ανάγκη εναλλακτικής επένδυσης που δεν βρίσκεται υπό την απειλή μιας παρέμβασης.