Τη χαρτογράφηση ασφαλιστικών κλάδων επιχειρεί η ΤτΕ

Σε νέο κύκλο διαβούλευσης με την ασφαλιστική αγορά εισέρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χαρτογραφήσει με στατιστικά δεδομένα κλάδους ασφάλισης για τους οποίους μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, η εποπτική αρχή θα αρχίσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να ζητά στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τον κλάδο Υγείας, καθώς και για τις ασφαλίσεις κατά του Σεισμού, αλλά και για άλλες καλύψεις περισσότερο εξειδικευμένες, ώστε να συγκεντρώσει σε κωδικοποιημένη μορφή στοιχεία τα οποία θα έχουν να κάνουν με τις καλύψεις, τις παροχές, την παραγωγή, τις ζημιές κ.α.
 
Σε ότι αφορά ειδικότερα τον κλάδο Υγείας, στις προθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να κινήσει και τη διαδικασία κατάρτισης νέων πινάκων θνησιμότητας, αλλά και να δημιουργήσει τον πρώτο πίνακα νοσηρότητας, ώστε και οι εταιρείες να αξιολογούν με μεγαλύτερη ασφάλεια τους κινδύνους, αλλά και η ίδια η εποπτική αρχή να διενεργεί αποτελεσματικότερα τους ελέγχους.
 
Πάντως, από την πλευρά της αγοράς τονίζεται με έμφαση ότι, η Τ.τ.Ε. επιμένει στο να ζητά και να συγκεντρώνει στατιστικά ή άλλα δεδομένα του κλάδου, έχοντας την ίδια στιγμή σταματήσει να κινείται επιθετικά ως ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ η αγορά δεν έχει μέχρι και σήμερα επίσημη ενημέρωση για το τι προτίθεται να πράξει η εποπτική αρχή για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που σχετίζονται άμεσα με την κρίση και τις συνέπειες της στην ασφαλιστική βιομηχανία, όπως τα ομόλογα και το haircut, το επικουρικό κεφάλαιο και τα φορολογικά κίνητρα.