Η διεύρυνση στα spread των ιταλικών ομολόγων επιβαρύνουν το ευρώ

Αν και τα προβλήματα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά έχουν επιλυθεί, οι προβολείς έχουν στραφεί στην Ιταλία. Ο φόβος μετάδοσης της κρίσης έχει γίνει πραγματικότητα και οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ εν αναμονή της σημερινής σημαντικής κρίσιμης ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, τα spread έχουν εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα, που σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέο κύμα συστημικού ρίσκου. 

Επομένως, εξακολουθούμε να αναμένουμε περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ και των άλλων νομισμάτων που συνδέονται με το ρίσκο, με το δολάριο να επωφελείται αυτών των ρευστοποιήσεων, αποσπώντας ροή κεφαλαίων. Μια διάσπαση της ισοτιμίας EUR/USD κάτω από το 1,3680 ενδυναμώνει το πτωτικό σενάριο, ενώ η υποχώρηση κάτω από το 1,3605 το επιβεβαιώνει, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω απώλειες.

Το δολάριο Αυστραλίας εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας λόγω της αποστροφής ρίσκου καθώς και των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων. Αρνητικές ήταν οι οικονομικές ανακοινώσεις από το μέτωπο της αγοράς εργασίας και του εμπορικού ισοζυγίου. 

Στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας βρίσκονται τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ η οικονομική ατζέντα είναι «ήρεμη». Σημαντική είναι η ανακοίνωση από τις ενάρξεις νέων κατοικιών στον Καναδά. Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα εμπορεύματα.