ICMIF: «Ήρθε η ώρα» της κοινωνικής οικονομίας στην ιδιωτική ασφάλιση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας το διάστημα 26-28 Οκτωβρίου, το τριήμερο διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Ασφαλιστικών Οργανώσεων (International Cooperative and Mutual Insurance Federation-ICMIF). Η συνάντηση της ICMIF η οποία πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, φέτος είχε θέμα: «“It’s our time”.  Συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι συνεταιριστικών ασφαλιστικών εταιρειών από 86 οργανώσεις μέλη του συνδέσμου από 38 χώρες.

Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία, αλλά τα τραγικά γεγονότα που έπληξαν τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στις αρχές του τρέχοντος έτους,  υποχρέωσαν την  ICMIF να διοργανώσει το συνέδριο σε άλλη χώρα. Eπελέγη η Αγγλία και συγκεκριμένα το Μάντσεστερ, η γενέτειρα του συνεταιριστικού κινήματος και έδρα του ICMIF από το 1993. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Hotel Palace, τον πλέον κατάλληλο χώρο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, καθώς στο κτίριο στεγαζόταν το πρώην «Καταφύγιο Ασφάλειας» (Refuge Assurance).

Το θέμα του συνεδρίου «Ήρθε η ώρα μας …» αναφέρεται στις ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες όλου του κόσμου. Σηματοδοτεί επίσης την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανακηρύξει το 2012 ως το «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών» με στόχο να ενισχυθεί η αξία της αμοιβαίας συνεργασίας και να αναδειχθούν οι τεράστιες δυνατότητες του συνεταιριστικού μοντέλου ως υγιούς τρόπου ανάπτυξης στο μέλλον. 

Η νέα οδηγία Solvency II κυριάρχησε στη θεματική του συνεδρίου. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Karel Van Hulle, επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλισης και συνταξιοδοτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι η αρχή της αναλογικότητας ισχύει όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην κάθε χώρα ξεχωριστά.

Επίσης αναγνώρισε  τον ιδιαίτερο ρόλο των συνεταιριστικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι «αυτό που θα χρειαστεί περισσότερο στην κοινωνία του αύριο είναι αλληλεγγύη και συνεργασία».

Αξίζει να επισημανθεί σύμφωνα με ειδική έκδοση του ICMIF ότι ο αλληλασφαλιστικός (mutual) συνεταιριστικός ασφαλιστικός τομέας κατέχει μερίδιο αγοράς 5,56% στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων προσεγγίζει τα 241,1 δις. δολ. με στοιχεία του 2010.

Στην Ευρώπη η παραγωγή ασφαλίστρων ανέρχεται στα 119,6 δις. δολ και το μερίδιο αγοράς του συνεταιριστικού τομέα βαίνει αυξανόμενο στο 7,38% το 2010 έναντι 7,27% το 2009.

«Η  συνεχής ανάπτυξη του συνεταιριστικού τομέα στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αποδεικνύει ότι η κοινωνική οικονομία, έτσι όπως εκφράζεται μέσω των συνεταιρισμών, αποτελεί αξιόπιστη και φερέγγυα λύση σε μία περίοδο αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Δημήτρης Ζορμπάς, ο οποίος εκπροσώπησε την εταιρία στο συνέδριο της ICMIF μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Θωμά Ιωαννίδη, και την διευθύντρια αντασφαλειών, κα Βίβιαν Βουρδουμπά

Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, άξιος εκπρόσωπος της κοινωνικής οικονομίας  στη ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μέσα στις 20 πρώτες ταχέως αναπτυσσόμενες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεσμευόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς, «ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης προσφέροντας ασφάλεια στους πολίτες της χώρας μας».