Σενάρια στήριξης των ασφαλιστικών από το haircut

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει η ΤτΕ για τη στήριξη των μικρομεσαίων ασφαλιστικών, οι οποίες εφόσον συμμετάσχουν στο εθελοντικό «κούρεμα» θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση τους σε ομόλογα του δημοσίου φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ένα haircut της τάξης των 150  εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία προκαλούν «πονοκέφαλο» στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του iw, η εποπτική αρχή εξετάζει σειρά σεναρίων, με βασικότερο αυτό που προβλέπει τρία βήματα αντίδρασης από την πλευρά της αγοράς. Αυτά έχουν ως εξής:

-          Πρώτο βήμα: να αφαιρεθεί από το κεφαλαιακό άνοιγμα το 15% αυτού, το οποίο έχουν ήδη εγγράψει ως αρνητική υπεραξία οι ασφαλιστικές εταιρείες.
-          Δεύτερο βήμα: να συμψηφιστούν με το κεφαλαιακό άνοιγμα τα οποία κέρδη εμφανίσει η κάθε εταιρεία κατά την τρέχουσα χρήση – εφόσον βέβαια θα υπάρξουν κέρδη.
-          Τρίτο βήμα: να υπολογιστεί η όποια διαφορά από τις συνολικές επιπτώσεις του κουρέματος και να καλυφθεί σε δύο ετήσιες δόσεις.

Όπως αναφέρουν πηγές του iw, το ζητούμενο στον ανωτέρω χειρισμό είναι το κατά πόσο η εποπτική αρχή θα εξουσιοδοτηθεί να αναγνωρίσει στις ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα κάλυψης των υποχρεώσεών τους σε δόσεις. Επίσης θα πρέπει να αποφασισθεί ποιες εταιρικές χρήσης θα επιβαρυνθούν από τις εν λόγω δόσεις, αν και πιθανολογείται ότι αυτές θα είναι του 2012 και του 2013, δεδομένου μάλιστα ότι υποχρεώσεις του κλάδου σε ότι αφορά τη Solvency II έχουν μεταφερθεί για την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση της ασφαλιστικής αγοράς σε ελληνικά ομόλογα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν κυρίως στις θυγατρικές τραπεζών και στις πολυεθνικές δυνάμεις του κλάδου.