Markus Krall: Ανάπτυξη 2,5% «υπόσχεται» το πρόγραμμα Eureka

«Η Ελλάδα, βάσει των σημερινών δεδομένων, μπορεί να βρει διέξοδο από την κρίση αν τα περιουσιακά της στοιχεία αξιοποιηθούν με τρόπο παραγωγικό και δημιουργικό». Αυτό υποστήριξε ο κ. Markus Krall, Senior Partner της Roland Berger, στην ομιλία του στο Banking Money Conference 2011, όπου παρουσίασε το περιεχόμενο του προγράμματος “Eureca”, που αφορά στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Μέσα από την εκτενή παρουσίαση του project “Eureca”, ο  Markus Krall, εμπνευστής του προγράμματος, ανέφερε ότι ο Τσώρτσιλ είχε πει κάτι για τους Αμερικάνους που κατά την άποψη μου ισχύει και για την Ελλάδα. Είχε πει «μπορείτε να βασιστείτε σε αυτούς ότι θα κάνουν το σωστό αφού πρώτα θα έχουν δοκιμάσει όλες τις άλλες λύσεις». 

Για την υφιστάμενη συμφωνία του εθελοντικού κουρέματος δήλωσε ότι ο ίδιος είναι εναντίον της καθώς θεωρεί ότι ενέχει πολλούς κινδύνους σε ότι αφορά τις απώλειες για τις τράπεζες, παρά τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί. Το κούρεμα είναι ένα μέρος μόνο του προβλήματος καθώς οι προβλέψεις για 120% χρέους στο ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 100% αργότερα με ταυτόχρονα πλεονάσματα 4-5% το χρόνο δεν είναι ρεαλιστικές. «Είναι αυτή η καλύτερη συμφωνία; Αμφιβάλλω. Πρέπει να διαχειριστείτε τον κυκλώνα σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες». 

Ο κ. Krall θεωρεί ότι χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση σε ότι αφορά το χρέος και πρότεινε σαν τέτοια το πρότζεκτ “Eureca”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μία εταιρείας holding η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας η οποία αποτιμάται στα 125 δις ευρώ. Από αυτά τα 65 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή των χρεών προς χώρες μέλη της ΕΕ και προς την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανείου προς το EFSF και στην συνέχεια ο θεσμός θα αγοράσει ομόλογα.

Markus Krall, Senior Partner της Roland BergerΔηλαδή αυτή η εταιρεία holding θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών αγορών. Έτσι θα υπάρξει μόχλευση της περιουσίας της Ελλάδας η οποία μειώνει τον κίνδυνο και για τις δύο πλευρές, αν τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο. Ο κ. Krall διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτόν δεν πραγματοποιείται πώληση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δημιουργείται μία δεξαμενή από αυτά η οποία μετατρέπεται σε εταιρεία holding με συμβόλαιο διαχείρισης της από τους Ευρωπαίους. Αλλά η κυριότητα τους παραμένει στην Ελλάδα. Προσέθεσε ότι το “Eureca”θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ένα κούρεμα πολύ μικρότερο από την υπάρχουσα συμφωνία περίπου δηλαδή ίσο με τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου περίπου στο 20%.

Ο συνδυασμός αυτού του μικρού κουρέματος με το “Eureca”μπορεί να οδηγήσει το χρέος σύντομα στο 80% του ΑΕΠ. «Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο. Μέσω του προγράμματος θα έρθουν επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα οι οποίες θα συμβάλλουν σε μακροχρόνια ανάπτυξη της τάξης του 2,5% για πολλά χρόνια. 

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχείά σήμερα δεν αποδίδουν αυτά που θα έπρεπε καθώς δεν χρησιμοποιούνται παραγωγικά κάτι που αν συμβεί θα αποφέρει ένα ποσό της τάξης των 15-20 δις ευρώ ετησίως ικανό για αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.   
Σύμφωνα με τον κ. Krall αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα θα έρθουν επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα οι οποίες θα συμβάλλουν σε μακροχρόνια ανάπτυξη της τάξης του 2,5% για πολλά χρόνια θα έχει συνοπτικά τα εξής οφέλη:

-Βγαίνει από την παγίδα του χρέους
-Περιορίζει τα spread των cds
-Πετυχαίνει αξιολόγηση Α
-Βγαίνει πιο γρήγορα στις αγορές
-Πετυχαίνει ανάπτυξη
-Μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο
-Αυξάνει την αξιοπιστία της στην Ευρωζώνη
-Βελτιώνει τα κίνητρα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις
-Αυξάνει τον όγκο ιδιωτικοποιήσεων και γίνεται χρήση όλων των μέσων μόχλευσης
-Εθελούσια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα
-Αποφυγή κινδύνου χρεοκοπίας

Την παρουσίαση του προγράμματος “Eureka” μπορείτε να δείτε εδώ