Φοβίζει τους αντασφαλιστές η κρίση στην ελληνική οικονομία

Εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, εμφανίσθηκαν φέτος στο συνέδριο του Μπάντεν – Μπάντεν της Γερμανίας οι αντασφαλιστές, περνώντας το μήνυμα προς τους Έλληνες ασφαλιστές ότι οι αντασφαλιστικοί όμιλοι από το 2012 θα είναι ιδιαιτέρως αυστηροί στην τήρηση των συμφωνηθέντων και ιδιαίτερα των προθεσμιών που θα αφορούν στην καταβολή των αντασφαλίστρων.

Μάλιστα, οι αντασφαλιστές φέρονται να δήλωσαν σε κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς ότι εφόσον εντός 48 ωρών από την εκπνοή κάθε προθεσμίας δεν θα καταβάλλονται τα αντασφάλιστρα, τότε θα «σπάει» τη συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία και η αντασφαλιστική κάλυψη δεν θα είναι σε ισχύ.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς δήλωσαν επίσης προς το iw, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου του Μπάντεν – Μπάντεν υπήρξαν και περιπτώσεις αντασφαλιστών οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ομαλοποιηθεί πολιτικά, να αποχωρήσουν από τη χώρα μας, διακόπτοντας τις συνεργασίες τους με τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, μετά από παρεμβάσεις τις οποίες έκαναν κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, φαίνεται ότι οι τόνοι έπεσαν σε ότι αφορά τα προαναφερόμενα σχόλια. Το iw συνομίλησε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ευρώπη ΑΕΓΑ, Νικόλαο Μακρόπουλο, ο οποίος και φέτος παραβρέθηκε στο συνέδριο των αντασφαλιστών και, όπως ο ίδιος δήλωσε, επεσήμανε στους εκπροσώπους των αντασφαλιστών ότι εφόσον αποχωρήσουν από την Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να επιστρέψουν όταν το κλίμα στη χώρα μας βελτιωθεί, καθότι ο ανταγωνισμός τους θα έχει -στο μεταξύ- καλύψει τα κενά στην αγορά, που σε κάθε περίπτωση δεν θα θελήσει να εγκαταλείψει.

Σε ότι αφορά, τέλος, την τιμολογιακή πολιτική των αντασφαλιστών για το 2012, στο Μπάντεν – Μπάντεν έγινε ξεκάθαρο ότι αυξήσεις θα υπάρξουν τουλάχιστον σε ότι αφορά την κάλυψη των καταστροφικών κινδύνων, λόγω των υπέρογκων αποζημιώσεων που καταβάλλονται για το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, αλλά και των σημαντικών ζημιών που καλύπτονται για καταστροφικές πλημμύρες και σεισμούς.

Όσο για τις αναλογικές συμβάσεις και τους υπόλοιπους κινδύνους, αυξήσεις στα αντασφάλιστρα το 2012 δεν πρόκειται να υπάρξουν.