Αναζητούμε ευκαιρίες πώλησης του ευρώ

Ημέρα έντονης μεταβλητότητας ήταν η χθεσινή με τα νομίσματα ρίσκου να κλείνουν τελικά τη συνεδρίαση με σημαντική άνοδο. 

Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι πρόκειται για σταθεροποίηση πριν από μια μεγαλύτερη μεταβολή προς τα κάτω, δηλαδή πτώση στα νομίσματα ρίσκου και άνοδο του δολαρίου. Αν και διακρίνουμε περιθώρια αισιοδοξίας μετά την απρόσμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα δείχνει πρόθεση να στηρίξει την οικονομία παρά το ρίσκο κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα αδύναμο ευρώ, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο με σημαντικά εμπόδια, όπως είναι το σχέδιο επέκτασης του EFSF.

Φυσικά, στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας βρίσκεται η Σύνοδος των G20 και δεν διακρίνουμε κανένα λόγο να ξεχωρίσουμε τη σύνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες ως προς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Άλλωστε, γιατί να δούμε κάποια πρωτοβουλία από τη διεθνή κοινότητα από τη στιγμή που η Ευρωζώνη έχει πληθώρα προβλημάτων να αντιμετωπίσει, χωρίς, μέχρι στιγμής, κανένα αποτέλεσμα;

Σε γενικές γραμμές, η διάθεση για ρίσκου φαίνεται ότι έχει πτωτική ροπή και αναζητούμε ευκαιρίες αγοράς του δολαρίου και πώλησης νομισμάτων υψηλότερων αποδόσεων. Το δολάριο Αυστραλίας είναι ένα από τα νομίσματα για τα οποία «τρέφουμε» πτωτικές προοπτικές και διακρίνουμε κάποια πρόωρα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Μάλιστα, η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την RBA επιβεβαιώνει τις προοπτικές αυτές και σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το δολάριο Αυστραλίας αναμένουμε να βρεθεί εκτεθειμένο στην πτώση.

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν τα στοιχεία μεταποίησης στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός και οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά ανακοινώνονται στοιχεία απασχόλησης. Στον Καναδά η ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί στο 7,1% με την καθαρή μεταβολή θέσεων απασχόλησης να διαμορφώνεται στις 15.000, ενώ στις ΗΠΑ η ανεργία εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 9,1%, αμετάβλητη, με τη μεταβολή των θέσεων απασχόλησης να ανέρχεται σε 95.000. Μικρές μεταβολές σημειώνονται στα futures των δεικτών της Wall Street καθώς και στα εμπορεύματα.