Κόκκινο πανί οι ασφαλίσεις από βανδαλισμούς

Διστακτικές φαίνεται πως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά στην ασφάλιση ζημιών από βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, λόγω των συχνών πλέον και μεγάλης έκτασης επεισοδίων που ως αποτέλεσμα έχουν τις εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε καταστήματα και πολυκαταστήματα.
 
Οι υπέρογκες πλέον αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούνται από τα επεισόδια στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, οι οποίες καταβάλλονται σε μια περίοδο αντίξοων οικονομικών συγκυριών, υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες στην αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους, που προβλέπει:
 
-         Είτε την άρνηση της ασφάλισης.
-         Είτε την εκτίναξη των ασφαλίστρων σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο καθιστά τελικά απαγορευτική την κάλυψη για τον υποψήφιο ασφαλισμένο.
 
Όπως επισημαίνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η περιορισμένη ρευστότητα, αλλά και η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους για περικοπές στα κόστη, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις καλύψεις κινδύνων από τρομοκρατικές ενέργειες, βανδαλισμούς ή πολιτικές ταραχές.

Πλέον πολύ δύσκολα συνάπτονται ανάλογα συμβόλαια. Κι όταν αυτό καθίσταται εφικτό, τότε είτε το συμβόλαιο είναι πανάκριβο για τον ασφαλισμένο διότι θα έχει πολλές εξαιρέσεις, είτε θα προβλέπει υψηλότατες αυξήσεις ασφαλίστρων στην ανανέωση, είτε θα συμβαίνουν και τα δύο.

 Εξάλλου, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, ανάλογη πολιτική φαίνεται ότι τηρούν και οι αντασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως σε ότι αφορά τα μεγάλα συμβόλαια, τα οποία θεωρούν πλέον ζημιογόνα, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το διάστημα που ακολουθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι πολύ δύσκολα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης χρέους, θα ομαλοποιηθεί.