3,5 εκατ. ευρώ στοίχισαν τα κυκλώματα απάτης στην Εθνική Ασφαλιστική

Στα 3,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται συνολικά η ζημιά από τη δράση δύο κυκλωμάτων που έστηναν εικονικά ατυχήματα στην Εθνική Ασφαλιστική και τα οποία αποκαλύφθηκαν από τον εσωτερικό έλεγχο της τράπεζας. Και στις δύο περιπτώσεις η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία.

Εγκέφαλοι του κυκλώματος ήταν υπάλληλοι της εταιρείας και μάλιστα ο επικεφαλής του τμήματος Ζημιών Οχημάτων Εξωτερικού, ενώ στην περίπτωση που είχε προηγηθεί το Σεπτέμβριο εμπλέκονταν 11 άτομα μεταξύ των οποίων και 6 υπάλληλοι της εταιρείας από το γραφείο Θεσσαλονίκης, με τον επικεφαλής του τμήματος Ζημιών Αυτοκινήτων. 

Το δεύτερο κύκλωμα δρούσε με επίκεντρο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την εμπλοκή οχημάτων με ξένες πινακίδες και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο επικεφαλής του τμήματος Ζημιών Εξωτερικού, ενέκρινε την εκταμίευση αποζημιώσεων για ανύπαρκτα τροχαία ατυχήματα. Ως άμεσοι συνεργοί συνελήφθησαν ένας 47χρονος άνδρας και μια γυναίκα 41 ετών, ενώ στην απάτη φέρονται να εμπλέκονται ακόμα 130 άτομα, τα ονόματα των οποίων συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία. 

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ο υπάλληλος της εταιρείας χρησιμοποιώντας παλαιότερους φακέλους πραγματικών τροχαίων πετύχαινε την εκταμίευση μεγάλων αποζημιώσεων και στη συνέχεια κατέθετε τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων. 

Οι δικαιούχοι των λογαριασμών, τους οποίους ήταν επιφορτισμένοι να εντοπίζουν οι δύο άλλοι συλληφθέντες, ενέχονται στην υπόθεση ως συνεργοί. Τα 2/3 των χρημάτων που εκταμιεύονταν από τα ταμεία της Εθνικής Ασφαλιστικής κατακρατούσε ο εγκέφαλος του κυκλώματος και τα υπόλοιπα μοιράζονταν οι δύο συνεργοί του. 

Ένα μικρό ποσό εισέπρατταν για τις υπηρεσίες τους οι δικαιούχοι των λογαριασμών. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν την ώρα που έκαναν ανάληψη χρημάτων από υποκαταστήματα τραπεζών. Το κύκλωμα δρούσε από το 2009 και το ύψος της ζημιάς που υπέστη η Εθνική Ασφαλιστική ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ στην απάτη που είχε αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο, η ζημιά ήταν της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ.