Στο φως χρέη 630 εκατ. ευρώ της Ασπίς

Με την παράδοση της έκθεσης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value στην Τράπεζα της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε χθες ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία καταγραφής των υποχρεώσεων που άφησε πίσω του ο όμιλος της Ασπίς. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση του καταλόγου των ασφαλισμένων με την πλήρη καταγραφή των αποζημιώσεων που αναγνωρίζονται ως υποχρεώσεις που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.

Η διαδικασία της αποτίμησης ανεβάζει το ύψος των υποχρεώσεων που άφησε πίσω του ο όμιλος της Ασπίς Πρόνοια στο 1 δισ. ευρώ, το οποίο μετά τις προσαρμογές στις οποίες προχώρησε ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννης Παντελίδης, περιορίζεται στα 630 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει να καλύψει το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μετά και την οριστικοποίηση του καταλόγου που θα προκύψει από τη διαδικασία των ενστάσεων που θα υποβληθούν, εντός του προσεχούς διμήνου.

Η προσαρμογή των απαιτήσεων από το 1 δισ. στα 630 εκατ. ευρώ γίνεται μετά τη δραστική περικοπή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι κάτοχοι των επενδυτικών προϊόντων (unit linked). Στο συγκεκριμένο τύπο συμβολαίων δεν αναγνωρίζεται η εγγύηση κεφαλαίου και η εγγυημένη απόδοση που υπόσχονταν τα συγκεκριμένα προϊόντα και ως αποζημίωση αναγνωρίζεται η τιμή του μεριδίου που είχε το συγκεκριμένο προϊόν κατά το χρόνο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας.

Η υποχρέωση της εταιρείας που αναγνωρίζεται για τα συμβόλαια unit linked αποτιμάται τελικώς στα 125 εκατ. ευρώ από τα 390 εκατ. ευρώ που θα ήταν το ύψος της υποχρέωσης. Αντίθετα στο ακέραιο αναγνωρίζονται οι απαιτήσεις από τα κλασικά, ατομικά συμβόλαια, οι αποζημιώσεις των οποίων έχουν υπολογιστεί στα 475 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις από τα ομαδικά συμβόλαια, με κυριότερο το ομαδικό συμβόλαιο της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ.

Η περιουσία της εταιρείας αποτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από ακίνητα, όπως τα οικόπεδα στα Ίσθμια ή την Εύβοια, η πραγματική αξία των οποίων υπολείπεται κατά πολύ αυτής που η εταιρεία εμφάνιζε στα βιβλία της και τα οποία άλλωστε είναι δύσκολο να ρευστοποιηθούν σε ικανοποιητικές τιμές υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, ενώ πλήρη απαξίωση έχουν υποστεί οι συμμετοχές του ομίλου, που ήταν κατά κύριο λόγο σε κυπριακές εταιρείες.