ΕΕ: Έξυπνη χρήση των πόρων

Οι σημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν ένα τίμημα: καθώς οι πόροι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι, θέτουμε σε κίνδυνο τη μελλοντική μας ευημερία αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαική Επιτροπή.

Χρησιμοποιούμε τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αυτοί μπορούν να ανανεωθούν. Τα αποθέματα ορυκτών, μετάλλων και ενέργειας κινδυνεύουν, ακριβώς όπως και τα ιχθυαποθέματα, η ξυλεία, το νερό, το έδαφος και άλλοι φυσικοί πόροι.

Αποδοτικότητα των πόρων σημαίνει χρήση των πόρων με βιώσιμο τρόπο: να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα μέσα και να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κάνοντας τις σωστές επιλογές με την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μας, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλή ποιότητα ζωής τόσο για μας όσο και για τις επόμενες γενιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταναλώνουμε λιγότερο, αλλά ότι θα καταναλώνουμε με διαφορετικό τρόπο. 

Τι μπορούμε να κάνουμε και πώς;
Σχεδόν το 80% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τρόπου ζωής μας οφείλεται στον οικιακό τομέα, στις μεταφορές και στη διατροφή, όπου πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε καταναλωτικές συνήθειες. Πρέπει να χρησιμοποιούμε με μεγαλύτερη φειδώ τους πόρους, να τους επαναχρησιμοποιούμε και, ει δυνατόν, να τους ανακυκλώνουμε, να μάθουμε να εκτιμούμε την αξία των πόρων που δεν έχουν καθορισμένη τιμή και να επιλέγουμε λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό σημαίνει επανεξέταση των συνηθειών μας, αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για την προέλευση των προϊόντων και τον τρόπο παρασκευής τους, αποφυγή της σπατάλης, βιώσιμες επιλογές, προσεκτικότερη ανάγνωση ετικετών, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, και προστασία της φύσης.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις καθημερινές μας συνήθειες
Αν τρώγαμε λίγο λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, θα προστατεύαμε περισσότερο τη βιοποικιλότητα και θα επιβαρύναμε λιγότερο τη γη. Προσπαθήστε να μειώσετε τα απορρίμματα τροφίμων κάνοντας προσεκτικότερες αγορές και χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα. 

Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι, αποφεύγοντας τα ρεύματα και ρυθμίζοντας ανάλογα τον θερμοστάτη σας. Και, αν σας είναι αναγκαίο να αλλάζετε το κινητό σας κάθε χρόνο, μην το πετάτε στα σκουπίδια γιατί περιέχει πολύτιμα μέταλλα που μπορούν να ανακυκλωθούν. 

Είναι δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες, αλλά έχουμε ακόμη περιθώριο να το κάνουμε. Τι είναι προτιμότερο; Να αφήσετε το πρόβλημα για αργότερα, ή να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικότερα τους πόρους από σήμερα;