Προβληματίζει η άνοδος του ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν στην ενίσχυση του ρίσκου τη στιγμή που ο βασικότερος οδηγός της ανοδικής αντίδρασης προέρχεται από τις προσδοκίες για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση. 

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την ευρωπαϊκή λύση: 1) Πόσο θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες το προτεινόμενο δυσθεώρητο haircut; 2) Πώς θα μεταδοθεί η επιρροή των haircuts στο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών; 3) Μπορεί να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός; 4) Θα βρει στήριξη η πρόταση για όχημα ειδικού σκοπού (SPV) σε χώρες της Ευρωζώνης που αναμένεται να το χρηματοδοτήσουν μέσω του ΔΝΤ; 5) Οι επενδυτές θα πειστούν ότι τα χρήματα επαρκούν για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Ευρωζώνης;

Αν και αναμένουμε να απαντηθούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ακόμα δεν έχουμε πειστεί ότι το σχέδιο θα επιλύσει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης, ώστε να τροφοδοτήσει ένα νέο αγοραστικό κύμα λόγω ενδυνάμωσης του ρίσκου. Στο ημερήσιο σχόλιό του ένας από τους κορυφαίους αναλυτές μεγάλης αμερικανικής τράπεζας εξηγεί: «Οι ευρωπαίοι ηγέτες αγνοούν έναν σημαντικό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να «στοιχειώσει» το ευρώ: την ανάπτυξη. Δεδομένων των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για κάθε χώρα της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη αποτελεί βασικό συστατικό του «πακέτου» στο οποίο θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι. 

Η μόνη αξιόπιστη οδός που οδηγεί στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του ευρώ είναι τα χαμηλά επιτόκια εντός της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, αυτό το συστατικό βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Η οδός των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιλέξει οι ευρωπαίοι δεν επιφέρει τα επιθυμητά επίπεδα ανάπτυξης. Τα υψηλά επιτόκια σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης καθιστά την αναχρηματοδότηση του χρέους αρκετά δυσκολότερη, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αρκετοί παγκόσμιοι επενδυτές θα αγόραζαν ευρώ ως εναλλακτικό νόμισμα στο δολάριο μόνο αν ξεκαθαριστεί ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επιτοκίων έχουν εναρμονιστεί».

Η χθεσινή ανοδική αντίδραση του ευρώ προκάλεσε έκπληξη ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και παραπλανητική δεδομένου ότι δεν προηγήθηκαν θετικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Τα CDS των ομολόγων ήταν σχεδόν αμετάβλητα, τα spread διευρύνθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ και οι FT δημοσίευσαν άρθρο που έκανε λόγο για haircut 60% στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. 

Τεχνικά, θεωρούμε ότι το ράλι του ευρώ αποτελεί διόρθωση και αναμένουμε τη διαμόρφωση νέας μεσοπρόθεσμης χαμηλής κορυφής πριν την επόμενη πτωτική επέκταση που θα εξέθετε την ισοτιμία EURUSD προς το επίπεδο του 1,2000 τους επόμενους μήνες. Από θέμα στρατηγικής, στηρίζουμε την αγορά του δολαρίου, ενώ μεσοπρόθεσμα προτείνουμε την αγορά της ισοτιμίας USDJPY, την πώληση του AUDUSD και την αγορά του ζεύγους USDCAD. Ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση, εφιστούμε την προσοχή στο ευρώ για ευρύτερες ενδείξεις. Μια διάσπαση κάτω από το 1,3820 θα άνοιγε το δρόμο για αγορά του δολαρίου, ενώ μια ανοδική διάσπαση του 1,3955 θα τροφοδοτούσε νέα ανοδική αντίδραση για τα νομίσματα υψηλού ρίσκου με πιθανή δοκιμασία της ισοτιμίας στο 1,4000 και 1,4100.

Αρνητική ήταν η απόδοση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας καθώς σειρά εξελίξεων και ανακοινώσεων επιβάρυναν το νόμισμα. Η γαλακτοκομική εταιρεία Fonterra ανακοίνωσε μειωμένες προβλέψεις για το 2011-2012, ενώ πιο αδύναμα από το αναμενόμενο ήταν τα στοιχεία πληθωρισμού στη χώρα. Μάλιστα, συνοδεύτηκαν και από απογοητευτικές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας. Χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις η σημερινή ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα. Πτωτικά κινούνται τα futures των δεικτών της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.