Χ.Α.: Ένα παιχνίδι πόκερ…

Το Χ.Α., αλλά και τα διεθνή χρηματιστήρια, την περασμένη εβδομάδα στοιχημάτισαν ότι οι Σύνοδοι Κορυφής της Κυριακής και της Τετάρτης θα δώσουν πειστική και «τελική» λύση. Οι αγορές μοιάζουν με παίκτη του πόκερ που έχει στοιχηματίσει όλα του τα χρήματα, ελπίζοντας να έχουν δίκιο αυτή τη φορά.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής και πριν από κάθε συνάντηση ΜέρκελΣαρκοζί, αλλά όσοι πόνταραν σε λύση έμειναν με τον… «μουτζούρη»!

Τι προεξόφλησε το Χ.Α., με μια «βίαιη» ανοδική αντίδραση την Παρασκευή, και με μια εβδομαδιαία άνοδο 17%; Μάλλον ένα «κούρεμα» μέχρι 40% που είναι φιλικό προς τις τράπεζες. Όμως πώς θα αντιδράσει, αν το «κούρεμα» φθάσει στο 50 ή και στο 60%;

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και ένα «κούρεμα» 60% έχει προεξοφληθεί από την αγορά με την απαξίωση, κυρίως, των τραπεζικών μετοχών. 

Όμως σε περίπτωση ενός «haircut» 50% ή 60%, όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν κρατική βοήθεια και μάλλον θα κρατικοποιηθούν. 

Η επόμενη μέρα κρύβει τεράστιο ρίσκο για τις τράπεζες, ανεπάρκεια κεφαλαίων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κρατικοποιήσεις… 

Οι τράπεζες θα έχουν μεγάλες ζημιές και το τελευταίο ανοδικό ράλι κρύβει παγίδες και κινδύνους νέων εγκλωβισμών.
Η επίθεση Παπανδρέου προς το τραπεζικό σύστημα, την περασμένη εβδομάδα, μας έχει προετοιμάσει για την επόμενη μέρα, με την κυβέρνηση να ζητάει από τις τράπεζες να αναλάβουν μεγάλο μέρος της κρίσης χρέους και των τραπεζών που δεν επιθυμούν να εγγράψουν μη ελέγξιμες ζημίες, οι οποίες θα οδηγούσαν το τραπεζικό σύστημα στην κρατικοποίηση.

Τα τεχνικά σενάρια

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εμπορικής, μια υπέρβαση των 775- 782 μονάδων θα επιβεβαιώσει τις θετικές ενδείξεις. Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνει ανοδικό βηματισμό, διασπώντας στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις την πρώτη αντίσταση των 775-783 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές. 

Σε μια τέτοια εξέλιξη, η επόμενη αντίσταση, όπου και θα κριθεί εκ νέου η δυναμική της αγοράς, εντοπίζεται στις 810 μονάδες. Όμως η πιο σημαντική – τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον – αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 865 μονάδων. Σε αυτή την περιοχή τιμών προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 50% της υποχώρησης από τις 1.032 μονάδες (deal ETE-Alpha) στις 701 μονάδες (κορύφωση σεναρίων για «haircut» 50-60%). Το ποσοστό αυτό θεωρείται – στατιστικά – το συνηθέστερο σε μια ανοδική αντίδραση μετά από βίαιη υποχώρηση των τιμών.

Αν δεν ξεπεράσει άμεσα τις 775-783 μονάδες και στη συνέχεια υποχωρήσει χαμηλότερα της ζώνης στήριξης των 723-720 μονάδων, ενεργοποιείται το καθοδικό σενάριο. Αν η διάσπαση της στήριξης πραγματοποιηθεί με μέτριους όγκους συναλλαγών, πιθανότατα θα εκτονωθεί η πίεση στην περιοχή των 670-675 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις θα σημειωθούν στις 650 και 635 μονάδες.