Κυριαρχούν οι πωλητές στις επενδύσεις ρίσκου

Οι ισοτιμίες έχουν «κλειδώσει» σε ένα βραχυπρόθεσμο στενό εύρος που ακολούθησε μια ολιγοήμερη περίοδο έντονων κινήσεων προς τα νομίσματα ρίσκου και αντίστοιχων ρευστοποιήσεων στο δολάριο. Παρ’ όλα αυτά, σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι επενδυτές συναλλάγματος έχουν περιορισμένη διάθεση για ρίσκο (είναι «πωλητές» στο ρίσκο), όπως αποτυπώνουν αρκετοί δείκτες. Αν και οι traders έχουν περιορίσει τις θέσεις πώλησης υπό την προσμονή μιας θετικής έκβασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι η αγορά είναι έτοιμη να αλλάξει ρότα και να υιοθετήσει μια αισιόδοξη πολιτική διαπραγμάτευσης υπέρ του ρίσκου.

Κατά την άποψή μας, εκκρεμούν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ περιμένουμε εμβάθυνση της παγκόσμιας ύφεσης και επέκταση στο επόμενο, τρίτο στάδιο, δηλαδή στη μετάδοσή της στην Κίνα, την Αυστραλία και τις αναδυόμενες αγορές. Η S&P προειδοποίησε ότι «υπό το υποθετικό σενάριο μιας ύφεσης double-dip, σε συνδυασμό με μια ακραία κατάσταση στα επιτόκια, 21 από τις 47 ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ύψους 91 δισ. ευρώ». Η έκθεση του οίκου υπογραμμίζει ακόμα ότι «αυτό το σενάριο θα έθετε σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, οδηγώντας πιθανότητα σε υποβάθμιση στο ΑΑ και πυροδοτώντας σειρά υποβαθμίσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης με τις αξιολογήσεις της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας να «κόβονται» κατά δύο βαθμίδες». Το σενάριο αυτό είναι ρεαλιστικό και επομένως εκτιμούμε ότι στην αγορά συναλλάγματος θα διατηρηθεί η αποστροφή ρίσκου.

Ως προς τις ισοτιμίες, το ζεύγος USD/JPY έχει παραμείνει «κλειδωμένο» εδώ και εβδομάδες στην περιοχή του 76,00, έχοντας σταθεροποιηθεί πάνω από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που σημείωσε τον Αύγουστο στο 75,95. Ωστόσο, οι retail traders εξακολουθούν να παραμένουν μαζικά αγοραστές της ισοτιμίας σε αναλογία 10 προς 1. Αν και μας αρέσει η ιδέα να παραμείνουμε αγοραστές της ισοτιμίας, με την τιμή να διαπραγματεύεται σε αυτά τα επίπεδα και με ορατό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης σημαντικής βάσης, δεν στηρίζουμε τις θέσεις αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα καθώς και ο δείκτης συναισθήματος αγοράς SSI της FXCM δείχνει πιθανή υποχώρηση κάτω από το 75,95 προς ένα νέο ιστορικό χαμηλό. Επικρατέστερο σενάριο είναι η σταθεροποίηση της ισοτιμίας μέχρι τη διαμόρφωση σημαντικής βάσης. Έπειτα θα μπούμε αγοραστές της ισοτιμίας στα νέα χαμηλά.

Υπάρχουν ενδείξεις που στηρίζουν την πολιτική μας απέναντι στο δολάριο-γιεν: σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η κεντρική τράπεζα θα συγκροτήσουν ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του «ισχυρού» γιεν. Τα μέτρα που έχουν προταθεί αφορούν 1) στην επέκταση της κρατικής στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2) στη δημιουργία πιστωτικής γραμμής 100 δισ. δολαρίων σε τράπεζες/εταιρείες 3) στη στήριξη κατασκευών εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι δεν αποκλείεται μια παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την αγορά ομολόγων μέσω του EFSF στο μέλλον.

Αναφορικά με τη σημερινή ημέρα, αναμένουμε οι αγορές να συνεχίσουν να κινούνται με ρυθμούς αποστροφής ρίσκου. Οι βασικές οικονομικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τον δείκτη IFO στη Γερμανία και το δείκτη τιμών καταναλωτή στον Καναδά. Αρκετές είναι οι ομιλίες που αναμένεται να αποσπάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως των Trichet, Rehn, Stark, Sarkozy, Merkel, Flaherty (Καναδάς) Kocherlakota (Fed) και Fisher (Fed). Τόσο τα futures των δεικτών της Wall Street όσο και τα εμπορεύματα σταθεροποιούνται στις προηγούμενες κινήσεις τους.