Ο σκληρός ανταγωνισμός και οι νέες ευκαιρίες για τους διαμεσολαβούντες

Τις προοπτικές του κλάδου κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και τη βάση για την ανάπτυξη των διαμεσολαβούντων στην ελληνική αγορά ανέλυσαν στο τελευταίο πάνελ του Insurance Money Conference 2011, οι κ.κ. Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Α., Γιώργος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Brokers, Εκπρόσωπος του διεθνούς δικτύου WBN στην Ελλάδα,  Αναστάσιος Μάνεσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας στις «Ασφάλειες Μάνεση» και Θεοφάνης Παπανικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος της «Britannia Insurance Brokers», με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, Γενικό Διευθυντή της Ethos Media S.A.

Ο κ. Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον και πρότεινε την έναρξη «μιας συστέγασης, χαλαρής κοινοπραξίας των διαμεσολαβούντων προσώπων, Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑπου θα οδηγήσει εν συνεχεία σε στενότερους δεσμούς και σύμπραξη σε έναν κοινό κίνδυνο». 

«Είναι άδικο να ακούγεται ότι υφίστανται μεγάλες προμήθειες διαμεσολαβούντων από το δημόσιο τομέα. Η διαμεσολάβηση δεν ανταμείβεται περισσότερο από αυτό που δικαιούται. Στον τομέα αυτό δεν υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας». 

Τέλος, πρόσθεσε ότι, «στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, η συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε επί ίσοις όροις στην παροχή υπηρεσιών». 

Ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου,  Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Brokers, Εκπρόσωπος του διεθνούς δικτύου WBN στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των προμηθειών και δήλωσε πως «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την κατάργηση των Γιώργος Ζαφειρίου,  Διευθύνων Σύμβουλος, Comergon Insurance Brokers, Εκπρόσωπος του διεθνούς δικτύου WBN στην Ελλάδαπρομηθειών, γιατί ο μεσίτης πρέπει να πληρώνεται από τον πελάτη του».

Επίσης ανέφερε ότι η συμμετοχή σε διεθνές δίκτυο μεσιτών και πολυεθνικούς λογαριασμούς προσέφερε επιπρόσθετη γνώση στην εταιρεία του. 

Στο θέμα της απόδοσης των ασφαλίστρων σε μία εβδομάδα αναφέρθηκε ο κ. Αναστάσιος Μάνεσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας των Ασφαλειών Μάνεση, Διακεκριμένος Συνεργάτης της Κυρλάκης Α.Ε., που επεσήμανε ότι το σχετικό διάστημα είναι εξαιρετικά σύντομο σε μία περίοδο που η είσπραξη ασφαλίστρων από τον πελάτη καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. 

Τέλος, πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο κάθε απόφασης πρέπει να βρίσκεται ο καταναλωτής. 

Τόνισε ότι στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών, ο μικρός οργανισμός έχει την ευελιξία να προσαρμοστεί σε καταστάσεις που μεταβάλλονται. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα καταφέρουν να φτάσουν το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών που παρέχουν οι μεσίτες, οι οποίοι  Αναστάσιος Μάνεσης, Ασφαλιστικός Πράκτορας των Ασφαλειών Μάνεση, Διακεκριμένος Συνεργάτης της Κυρλάκης Α.Εαποτελούν την κινητήρια δύναμη στη λειτουργία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. 

Ο κ. Θεοφάνης Παπανικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος της «Britania Insurance Brokers», δήλωσε πως αν και η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακά ναυτιλιακή χώρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στον τομέα των ναυτασφαλίσεων. 

Στην Ελλάδα τα ασφάλιστρα του κλάδου κυμαίνονται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξωτερικό ανέρχονται σε 4-5 δισ. ευρώ. 

Την ανάγκη διαφοροποίησης του προϊόντος των μεσιτών ασφαλίσεων και τη συγχώνευση των γνώσεων των μεσιτών που Θεοφάνης Παπανικήτας, Διευθύνων Σύμβουλος της «Britania Insurance Brokers»δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς επεσήμανε κατά τη συμμετοχή του στη συζήτηση. 

Όσον αφορά στο θέμα της προθεσμίας στην απόδοση των ασφαλίστρων, πρότεινε να αποφασίζει η ασφαλιστική εταιρεία το διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να εισπραχθούν τα ασφάλιστρα του συμβολαίου. 

Tο περιοδικό Insurance World και το insuranceworld.gr έχουν αναφερθεί εκτενώς στον κλάδο των διαμεσολαβούντων και έχουν προσεγγίσει σφαιρικά τα ζητήματα που τον απασχολούν αλλά και τη σημασία του για την ασφαλιστική αγορά. 

Σχετικά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί είναι τα ακόλουθα:

Καταγγελίες για τις διαδικασίες ασφάλισης δανειοληπτών

Προς συμφωνία ασφαλιστές, ΕΑΔΕ και ΤτΕ για την είσπραξη ασφαλίστρων 

ΕΕΑΕ: «Επιχείρηση κατεδάφισης του οικοδομήματος της διαμεσολάβησης

ΣΕΜΑ: Αύξηση 3% στην παραγωγή των Μεσιτών Ασφαλίσεων

Αυστηρές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος των διαμεσολαβούντων

Διαφωνούν ΕΑΔΕ και ΤτΕ για τον χρόνο είσπραξης ασφαλίστρων

Διάλογο ζητά η ΕΑΔΕ για τα τρία σχέδια-πράξεις του διοικητή της ΤτΕ


Η διαμεσολάβηση είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα χωρίς ουσία


Η ανάπτυξη θα έρθει μόνον όταν γίνουμε επαγγελματίες

ΠΣΑΣ: Οι κορυφαίοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι για το 2010

ΠΣΣΑΣ: Καταγγελία για τον αποκλεισμό των διαμεσολαβούντων από την αγορά

Εσπερίδα για την ασφαλιστική αγορά από τον ΣΕΣΑΕ

Ανακοίνωση της ΕΑΔΕ για την ανάκληση της διαγραφής από το ΕΕΑ 

Άμεση επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με το ΕΕΑ ζήτησε ο Γ. Καραβίας

Τον Οκτώβριο το 5ο Συνέδριο του ΣΕΜΑ

Εγγύηση προς την πολιτεία ο κλάδος των διαμεσολαβούντων

Επιστολή της ΠΟΑΠ για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα δίκτυα

Προσφυγή της ΕΑΔΕ στο ΣτΕ για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο 

Επιστολή της ΠΟΑΠ προς την ΕΑΕΕ για τα ασφάλιστρα και τις προμήθειες

ΠΟΑΠ: «Αυθαίρετος ο περιορισμός των εκπροσώπων του κλάδου στο ΔΣ του ΕΕΑ»

Αυξάνουν τις δυνάμεις τους οι Μεσίτες