Ποιους δε φοβίζει το “haircut”

Θωρακισμένοι έναντι μιας μεγαλύτερης απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων καθώς και μιας στάσης πληρωμών από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία εμφανίζονται οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι.
 
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Moody’ s, οι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν ήδη αποτιμήσει όσα Ελληνικά ομόλογα κατέχουν, σε τιμές αγοράς «γράφοντας» αρνητικές υπεραξίες μεταξύ 40 ή και 50%, οπότε ενδεχόμενη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την Κυριακή, για «κούρεμα» στους Ελληνικούς τίτλους μεγαλύτερου του 21% που έχει ήδη συμφωνηθεί, δεν θα επηρεάσει παρά στο ελάχιστο τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.
 
Σύμφωνα πάντα με τη Moody’s, ανάλογα έχουν κινηθεί οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
 
Την ίδια ώρα όμως, στη χώρα μας, οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας οι περισσότερες εγκλωβισμένες επενδυτικά.
 
Έχοντας υπό την κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συνολικής αξίας περί τα 4 με 5 δισ. ευρώ, αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες του «κουρέματος», που αν φθάσει στα επίπεδα του 50% εκτιμάται ότι θα είναι έως και καταστροφικές για τον κλάδο.
 
Μάλιστα, η θέση των ασφαλιστικών εταιρειών επιβαρύνεται εδώ και μήνες και από τις απώλειες τις οποίες καταγράφουν από τα μετοχικά χαρτοφυλάκια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει πλέον κυριολεκτικά απαξιωθεί, με το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου να κινείται στα επίπεδα των 750 μονάδων.