Ευκολότερες οι διασυνοριακές αγορές με την ευρωπαϊκή σύμβαση

Ένα σύνολο κοινών προαιρετικών κανόνων θα διευκολύνει το διασυνοριακό εμπόριο και θα μειώσει το κόστος των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερη επιλογή και προστασία. 

Τα τελευταία 20 χρόνια η ενιαία αγορά της Ευρώπης έχει αποφέρει πολλά οφέλη, από τη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων έως τη μείωση του κόστους περιαγωγής στα κινητά τηλέφωνα. Παρόλ’ αυτά, το διασυνοριακό εμπόριο εξακολουθεί να προσκρούει σε εμπόδια, όπως οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις εθνικές νομοθεσίες για τις πωλήσεις.
Οι έμποροι, εξαιτίας των περίπλοκων και δαπανηρών διαδικασιών που συνεπάγονται αυτές οι διαφορές, χάνουν ευκαιρίες πωλήσεων ύψους τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ ετησίως. 

Η προτεινόμενη ευρωπαϊκή σύμβαση πώλησης αναμένεται να καταργήσει αυτό το εμπόδιο, διευκολύνοντας το διασυνοριακό εμπόριο και προσφέροντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη επιλογή, χαμηλότερες τιμές και το ίδιο υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Για παράδειγμα, οι πελάτες που αγοράζουν ένα ελαττωματικό προϊόν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο αποζημίωσής τους. Θα μπορούν είτε να ακυρώσουν τη σύμβαση και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, είτε να ζητήσουν επισκευή ή αντικατάσταση του προϊόντος ή κουπόνι έκπτωσης. 

Οι τρόποι αυτοί αποζημίωσης θα ισχύουν και για τους καταναλωτές που τηλεφορτώνουν (έναντι πληρωμής) μουσική, κινηματογραφικές ταινίες, λογισμικό και άλλα ψηφιακά προϊόντα από το Διαδίκτυο. 

Αυτή τη στιγμή, το 44% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν κάνουν αγορές από το εξωτερικό επειδή δεν είναι σίγουροι για τα δικαιώματά τους. 

Τόνωση του εμπορίου
Οι νέοι κανόνες δεν θα αντικαταστήσουν τους εθνικούς νόμους, αν και οι χώρες μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν τους κανόνες αυτούς και σε εθνικό επίπεδο. Οι έμποροι θα μπορούν να προτείνουν μια προαιρετική σύμβαση πώλησης, όταν πωλούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η σύμβαση αυτή θα ισχύει μόνον εφόσον την προτείνει ο πωλητής και συμφωνεί ο καταναλωτής.
Οι πωλητές που προτείνουν την κοινή σύμβαση πώλησης θα ωφελούνται από το γεγονός ότι δεν θα έχουν να αντιμετωπίζουν πολλά διαφορετικά εθνικά συστήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους τους. 

Σήμερα, οι εταιρείες που επιθυμούν να κάνουν πωλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να προσαρμόζονται σε 26 διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες περί συμβάσεων, να τις μεταφράζουν και να προσφεύγουν στις υπηρεσίες νομικών, γεγονός που κοστίζει κατά μέσο όρο 10.000 ευρώ για κάθε αγορά. Επιπλέον, η αναπροσαρμογή των ιστοσελίδων τους μπορεί να κοστίζει άλλα 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο. 

Σχετική έρευνα έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 71%, δήλωσαν ότι, αν υπήρχε η ενιαία ευρωπαϊκή σύμβαση, θα τη χρησιμοποιούσαν για όλες τις πωλήσεις τους σε καταναλωτές άλλων χωρών της ΕΕ. 

Επόμενα βήματα 
Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, σε σχετική ψηφοφορία που έγινε πριν από μερικούς μήνες, έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή