Η ανάκαμψη του δολαρίου δεν ισοδυναμεί με διαμόρφωση ανοδικής τάσης

Όταν οι ισοτιμίες διαπραγματεύονται σε στενό εύρος και οι συσχετισμοί τους με τις μετοχές είναι ισχυροί, αυξάνεται η μεταβλητότητα. Αυτή την κατάσταση παρατηρούμε στο δολάριο και στις κεφαλαιαγορές ευρύτερα. Αν παρατηρήσουμε τις ισοτιμίες του δολαρίου, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διάσπασης ενός περιορισμένου εύρους διαπραγμάτευσης που έχει σχηματιστεί την τελευταία εβδομάδα. 

Η εικόνα αυτή δε μας εκπλήσσει δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος «πρωτογενής» καταλύτης στην αγορά. Οι υποθέσεις και οι φήμες «ταρακουνούν» την αγορά αλλά η επίδρασή τους είναι προσωρινή με τους traders να περιμένουν ένα σημαντικό καταλύτη ικανό να μεταβάλλει την κυρίαρχη τάση. Για να καταλάβουμε πόσο «κλειδωμένες» είναι οι αγορές, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ισοτιμία EURUSD διατηρεί υψηλό συσχετισμό 96% με το πιο ευάλωτο στο ρίσκο ζεύγος AUDUSD τις τελευταίες 20 ημέρες. Αντίστοιχη είναι και η σύνδεση του AUDUSD με το δείκτη S&P 500. Αυτό σημαίνει ότι όταν εμφανιστεί ένας σημαντικός καταλύτης, η επίδρασή του θα είναι τεράστια.

Το επόμενο 24ωρο είναι χαμηλή η πιθανότητα διαμόρφωσης σημαντικής τάσης. Ο δείκτης μεταπωλήσεων κατοικιών και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έχουν μικρή επιρροή, όπως και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξακολουθεί να κινείται σε ένα «απαισιόδοξο» σχήμα ως προς την οικονομία. Ο σημαντικότερος παράγοντας, επομένως, είναι η εξέλιξη της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης, αν και οι προσδοκίες είναι περιορισμένες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

EUR-Εξακολουθεί να πέφτει «θύμα» φημών και δηλώσεων
Και οι χθεσινές πληροφορίες για την ευρωπαϊκή κρίση βασίζονταν κυρίως σε φήμες και υποθέσεις παρά σε πραγματικά γεγονότα. Ωστόσο, υπήρξε μια αρνητική εξέλιξη. Οι συνομιλίες Sarkozy-Merkel οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Αν, ωστόσο, λάμβαναν σοβαρά την κρισιμότητα της κατάστασης, θα είχαν μια κοινή λύση να αντιπροτείνουν.

GBP- Προσωρινή η πτώση της στερλίνας μετά τα πρακτικά της BoE
Περιορισμένη ήταν η αντίδραση της στερλίνας στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης της BoE. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η απόφαση επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ήταν ομόφωνη και μάλιστα ότι ήταν αποτέλεσμα συζήτησης για το αν η επέκταση θα είναι κατά 50 ή κατά 100 δισ. στερλίνες.

AUD- Παραμένει το πιο ευάλωτο στο συναίσθημα νόμισμα
Το δολάριο Αυστραλίας αποτελεί το πιο ευάλωτο νόμισμα. Όταν η διάθεση για ρίσκο ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρωταγωνίστησε στην άνοδο. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο.

CAD- Με το βλέμμα στο δείκτη τιμών καταναλωτή την Παρασκευή
Προς το παρόν το δολάριο Καναδά λαμβάνει κατεύθυνση επηρεαζόμενο από τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος και θα καθορίσει την απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα. Αν υπάρξει μείωση των επιτοκίων, θα ανατραπούν τα δεδομένα.

ΧΡΥΣΟΣ- Τρίτη ημέρα απωλειών για το χρυσό
Τελικά ο χρυσός φαίνεται ότι διαμόρφωσε πτωτική τάση μετά από ένα διάστημα διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος. Βαδίζοντας προς την τέταρτη ημέρα απωλειών, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι πιέσεις στο χρυσό αντανακλούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα νομίσματα και στους κρατικούς τίτλους. Μάλλον όχι, πρόκειται για προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.