Οι ασφαλίσεις αστικών ευθυνών και η σημασία τους στην επιχειρηματικότητα

Τις προοπτικές και τη σημασία των επαγγελματικών αστικών ευθυνών στην προστασία των επαγγελματιών, τα σύγχρονα προγράμματα αστικής ευθύνης των εταιρειών και την προστασία που παρέχουν και τις εφαρμογές της κάλυψης της «γενικής αστικής ευθύνης» στην καθημερινότητα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, ανέλυσαν οι κ.κ. Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος του Κλάδου Χρηματικών Απωλειών της Chartis, Αγλαΐα Πετσέτη, Product Management Director του ομίλου της International Life και Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της DAS Hellas, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Καλούμενο, δημοσιογράφο του περιοδικού «ΧΡΗΜΑ», στο Insurance Money Conference 2011, που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου στο Divani Caravel.

Η κα Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της DAS Hellas, αναφέρθηκε στη σημασία των προγραμμάτων νομικής προστασίας και δήλωσε πως ψηφίστηκε στην Ελλάδα ο νόμος για τη «διαμεσολάβηση» που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της DAS Hellasπαρέχει τη δυνατότητα να υφίσταται ένα πρόσωπο που θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα, προκειμένου να γεφυρώνει εξωδικαστικά τις διαφορές και να απονέμει δικαιοσύνη. Η διαδικασία αυτή θα προβλέπεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια της DAS. 

Τα προγράμματα νομικής προστασίας που διατίθενται στην αγορά, όπως ανέφερε, καλύπτουν την ιδιωτική ζωή των πελατών, αλλά και εξειδικευμένες ανάγκες ομάδων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. 

Ο κ. Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος του Κλάδου Χρηματικών Απωλειών της Chartis, αναφέρθηκε στη σημασία της ασφάλισης στελεχών της διοίκησης, που καθίσταται αναγκαία λόγω της ριζικής αλλαγής του νόμου για τις Α.Ε. (προσωπικές ευθύνες στελεχών), τα δικαιώματα του προσωπικού μιας επιχείρησης, αλλά και το δύσκολο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, που εγείρει πιο εύκολα αντιδικίες. 

Η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, πέρα από την προστασία που προσφέρει στην επιχείρηση, αποτελεί εγγύηση και προστασία και για τον πελάτη της επιχείρησης, γι’ αυτό και πολλές ξένες εταιρείες απαιτούν να υπάρχει συμβόλαιο επαγγελματικής ευθύνης. 

Κώστας Βούλγαρης, Προϊστάμενος του Κλάδου Χρηματικών Απωλειών της ChartisΌσον αφορά τη διαδικασία της «διαμεσολάβησης» που συνίσταται στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών, επεσήμανε ότι αυτή έχει ενσωματωθεί στις καλύψεις των προγραμμάτων της Chartis. 

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε το ρόλο των διαμεσολαβούντων προσώπων ως προς την ενημέρωση των πελατών για το τι περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά και των εταιρειών ως προς την εκπαίδευση των δικτύων.

Η κα Αγλαΐα Πετσέτη, Product Management Director του ομίλου της International Life, αναφέρθηκε στην επαγγελματική αστική ευθύνη και τη σημασία της για την προστασία των καταναλωτών. Αγλαΐα Πετσέτη, Product Management Director του ομίλου της International Life

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με περισσότερες προκλήσεις από ό,τι στο παρελθόν, καθώς οι καταναλωτές, οι πελάτες και ο οποιοσδήποτε τρίτος προσφεύγουν πιο εύκολα σε δικαστικούς αγώνες ή εξώδικες διεκδικήσεις. 

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλιζόμενου, στους εύληπτους όρους στα συμβόλαια αστικής και επαγγελματικής ευθύνης και στην κατανόηση του συμβολαίου από τον πελάτη.