Οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης στους κλάδους σύνταξης και υγείας

Τις απόψεις τους, σχετικά με τη συμπληρωματική δράση των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και τα προϊόντα που καλούνται να δημιουργήσουν οι εταιρείες, κατέθεσαν οι κ.κ. Δρ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος του Δ.Σ. της International Life, Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας Υγείας, Αθανάσιος Παπαμίχος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accurate και Richard Sutton, Διευθύνων Σύμβουλος της Crédit Agricole Life, με συντονίστρια την κα Ευγενία Τζώρτζη, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Καθημερινή», στο Insurance Money Conference 2011, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου, στο Divani Caravel.

Στη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, μέσω της οποίας το δημόσιο προσδοκά να αποκομίσει έσοδα, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Νίκος Πολύζος

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία, στο βαθμό που εξασφαλίζει χαμηλό κόστος, καθώς το μέσο κόστος ανά ασθενή κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ. 

Στο σχεδιασμό των επομένων πέντε μηνών περιλαμβάνεται η ενοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, ώστε να μειωθούν οι οργανικές μονάδες κατά 10%, η πλήρης λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 

«Ο κλινικός έλεγχος μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο, που μπορεί να αξιοποιηθεί, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, για τον έλεγχο του κόστους των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Στον ιδιωτικό τομέα ένα μέρος αυτής της διαδικασίας εφαρμόζεται κυρίως με στόχο την εξοικονόμηση του κόστους», υπογράμμισε ο κ. Αθανάσιος Παπαμίχος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accurate. 

Ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αναφέρθηκε στη σχέση ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς και κρατικών νοσοκομείων και τόνισε ότι «χρειάζεται να γίνει σύζευξη δυνάμεων, να διευρυνθεί αυτός ο τομέας και να μπουν στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας καινούριοι παίκτες, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα». 

Αναφερόμενος στη συμπληρωματική δράση των ασφαλιστικών εταιρειών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, δήλωσε πως «πριν από την κρίση, το εθνικό σύστημα συντάξεων κόστιζε γύρω στο 11% του ΑΕΠ ετησίως και το 50% χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Εάν δεν γινόταν καμμία μεταρρύθμιση, το εν λόγω σύστημα το 2050-60 θα κόστιζε το 24% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του συστήματος θα προσέγγιζε το 12%. Το ποσοστό αυτό σήμερα πρέπει, σύμφωνα με την τρόικα, να αυξηθεί μόνο κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060, με αποτέλεσμα για όλες οι επόμενες γενιές συνταξιούχων έως και το 2060 να μην ξεπεράσει το 13,5% του ΑΕΠ». 

Σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις τόνισε πως «εάν είχε πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, σήμερα θα είχαμε φερέγγυο σύστημα επικουρικών συντάξεων και θα διέθετε η Ελλάδα αποθεματικά ύψους 150 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το μισό χρέος θα ήταν στα ελληνικά ταμεία». 

Την ανάγκη ενημέρωσης των καταναλωτών, τη συνεχή εκπαίδευση των δικτύων που προωθούν τα ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και τη δημιουργία ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών προϊόντων που θα διαθέτουν το χαρακτηριστικό της «ευλυγισίας» για τον πελάτη, τόνισε ο κ. Richard Sutton, Διευθύνων Σύμβουλος της Crédit Agricole Life, κατά τη δική του παρέμβαση στο πάνελ. Όπως ανέφερε, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναλάβει την ευθύνη να ενημερώσουν τους καταναλωτές ώστε να φροντίσουν για το μέλλον τους. 

To video του ΠΑΝΕΛ II μπορείτε να δείτε εδώ (1/2) 

To video του ΠΑΝΕΛ II μπορείτε να δείτε εδώ (2/2)