Δεν αποκλείονται πιέσεις στα νομίσματα ρίσκου

Οι αγορές σταθεροποιήθηκαν την Πέμπτη. Εκτιμούμε ότι ενώ η διάθεση για ρίσκο ανανεώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η όποια νέα άνοδος στις επενδύσεις ρίσκου θα είναι σύντομη με τους επενδυτές να στρέφονται και πάλι στα ασφαλή καταφύγια. Αν και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, δεν έχουμε δει ακόμα χειροπιαστά αποτελέσματα, κάτι που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Επομένως, ακολουθούμε τη στρατηγική της πώλησης του ευρώ στην ανοδική αντίδραση προς την περιοχή του 1,4000, ενώ μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» την ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας πάνω από το 1 προς 1 σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η ανοδική κίνηση προς το 1,0500 θα αρχίσει να εξασθενεί. 

Ελάχιστες ήταν οι εξελίξεις με σημαντική επιρροή το προηγούμενο 24ωρο, αν και η κυριότερη από αυτές σίγουρα δεν ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου. Η υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο S&P κατά μια βαθμίδα, στο ΑΑ- από το ΑΑ με αρνητικές προοπτικές, ακολούθησε αντίστοιχη υποβάθμιση από τη Fitch την περασμένη εβδομάδα και υπογραμμίζει τον δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει η Ευρωζώνη για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών. Αν και η τοπική οικονομία της Ισπανίας έχει επιδείξει αντοχές, η υποβάθμιση ήρθε ως απόρροια της επιβράδυνσης των προοπτικών της ανάπτυξης, των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών και του διογκωμένου χρέους ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα ο οίκος προειδοποίησε την Ισπανία για πιθανή νέα υποβάθμιση αν η οικονομία συνεχίσει να παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης το 2012.

Ως προς το ζήτημα της Ελλάδας, πολλοί εκτιμούν ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα θα ήταν μια χρεοκοπία, ενώ οι πιέσεις για αύξηση του haircut μεταξύ του 50% και του 60% έχουν «φρενάρει» το πρόσφατο ράλι των αγορών. Την ίδια στιγμή δηλώσεις του γενικού διευθυντή του συνδέσμου βιομηχάνων της Βρετανίας CBI, Cridland, ότι οι νέοι ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί κανονισμοί θα επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας ακολουθούν αντίστοιχες εκτιμήσεις της βρετανικής Telegraph περί πιθανής υποβάθμισης της Βρετανίας. Σήμερα ανακοινώνονται ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, ενώ στις ΗΠΑ οι πωλήσεις λιανικής, ο δείκτης εμπιστοσύνης Michigan και τα επιχειρηματικά αποθέματα.