Σύσταση από το ΣτΚ στις ασφαλιστικές για την παλαιότητα των οχημάτων

Σύσταση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες να μην υποτιμούν την αξία του αυτοκινήτου κατά τον υπολογισμό της αποζημιωτέας αξίας του, απήθυνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, παρεμβαίνοντας στο θέμα μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων. 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνηγόρου η πρακτική αυτή αφορά στις συμπληρωματικές καλύψεις και αφορά τον υπολογισμό της τρέχουσας πραγματικής κατά το χρόνο επέλευσης του κινδύνου και άρα αποζημιωτέας αξίας του ασφαλιζόμενου οχήματος και του αναγραφόμενου στον Πίνακα Καλύψεων ως ασφαλιστικού ποσού της αντίστοιχης κάλυψη, στη βάση του οποίου έχει υπολογιστεί και το ασφάλιστρο του αυτοκινήτου. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας απευθύνει σύσταση προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ζηµιών που δραστηριοποιούνται στη σύναψη προαιρετικών ασφαλίσεων για υλικές ζηµιές αυτοκινήτου, 

Ώστε :
α) κατά την αρχική σύναψη και κατά την εκάστοτε ανανέωση της σύµβασης ασφάλισης αυτοκινήτου, όταν συµφωνείται η προαιρετική κάλυψη ορισµένων πρόσθετων ασφαλιστικών κινδύνων υλικών ζηµιών, όπως είναι ενδεικτικά: ίδιες ζηµιές (µικτή ασφάλιση), κλοπή (ολική-µερική), πυρκαγιά, τροµοκρατικές ενέργειες, στάσεις, απεργίες, φυσικά φαινόµενα, κακόβουλες ενέργειες κ.λπ. διασφαλίζουν την εναρµόνιση και επικαιροποίηση του ασφαλιστικού ποσού της κάλυψης µε την κατά προσέγγιση πραγµατική τρέχουσα αξία του ασφαλιζόµενου αυτοκινήτου και προσδιορίζουν αντιστοίχως το ποσό του ασφαλίστρου. 

β) προβαίνουν στην άµεση και έντοκη επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ασφαλίστρων (λόγω υπολογισµού του ποσού αυτών επί αξίας πέραν της τρέχουσας πραγµατικής). 

γ) ενηµερώνουν σαφώς και µε ευδιάκριτο τρόπο στην πρώτη σελίδα (µε τα εξατοµικευµένα στοιχεία) του ασφαλιστηρίου συµβολαίου αυτοκινήτου, ότι η σχετική ασφαλιστική κάλυψη παρέχεται «ΜΕΧΡΙ» του αναγραφόµενου ποσού, ώστε να  µην δηµιουργούνται οποιεσδήποτε παρερµηνείες ως προς την έκταση της ασφαλιστικής κάλυψης.

Αντίστοιχα καλεί:
• Τους παρόχους υπηρεσιών ασφαλιστικής διαµεσολάβησης για ασφαλιστικές συµβάσεις που περιέχουν προαιρετικές καλύψεις υλικών ζηµιών αυτοκινήτου να παρέχουν σαφή, ευκρινή, κατανοητή και έγκαιρη ενηµέρωση και πληροφόρηση προς τους ασφαλισµένους-καταναλωτές πριν την αρχική σύναψη και κατά την  εκάστοτε ανανέωση της σύµβασης ασφάλισης σχετικά µε τα ως άνω ζητήµατα. 

• Τους ασφαλισµένους-καταναλωτές να ζητούν κατά την αρχική σύναψη και κατά την εκάστοτε ανανέωση της σύµβασης ασφάλισης αυτοκινήτου, όταν συµφωνείται η προαιρετική κάλυψη ορισµένων πρόσθετων ασφαλιστικών κινδύνων υλικών ζηµιών την εναρµόνιση και επικαιροποίηση του ασφαλιστικού ποσού της συµφωνηθείσας κάλυψης µε την κατά προσέγγιση πραγµατική τρέχουσα αξία του ασφαλιζόµενου αυτοκινήτου και τον αντίστοιχο προσδιορισµό του ποσού του ασφαλίστρου και όπως αναζητούν την επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ασφαλίστρων µετά του νοµίµου τόκου, καθώς και την αποκατάσταση οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής ζηµίας ή ηθικής βλάβης (άρθρα 8 και 9θ του Ν.2251/1994, όπως ισχύει). 

• την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, όπως παρέµβει στα µέλη της σχετικά µε την τήρηση των ανωτέρω.