Πλήγμα για το δολάριο η ενίσχυση του ρίσκου

Η ανανέωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου επέφερε πλήγμα χθες στο δολάριο. Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 διεύρυνε τα κέρδη του για 6η ημέρα προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, τα οποία βρίσκονται στις 1.225 μονάδες.

Εκτιμούμε ότι μια κυρίαρχη τάση δεν θα συνεχιστεί χωρίς την ύπαρξη ενός σημαντικού καταλύτη. Ως προς τα κερδοσκοπικά συμφέροντα αναζητούμε τη συμμετοχή των επενδυτών. Όταν αυξηθεί η συμμετοχή, αυξάνεται αντίστοιχα και η πιθανότητα να συνεχιστεί η τάση της αγοράς καθώς κυριαρχούν περισσότεροι «αισιόδοξοι» επενδυτές (Bulls) από τους «απαισιόδοξους» (Bears). Προς το παρόν δε συναντάμε αυτό το σενάριο. Στην πραγματικότητα ο όγκος συναλλαγών στον S&P 500 βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του Ιουλίου. Αυτό απορρίπτει ως ένδειξη μια περαιτέρω αύξηση των θέσεων ρίσκου, υπογραμμίζοντας εξασθένιση της κυρίαρχης ανοδικής τάσης. Ως προς τις θεμελιώδεις εξελίξεις, οι παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν πλέον σε δυσμενέστερα σενάρια για την Ελλάδα. Ίσως ο καταλύτης να έρθει από τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, όπως της JP Morgan.

Αναφορικά με το δολάριο, τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της FOMC ήταν περισσότερο αποθαρρυντικά σε σχέση με τις προσδοκίες. Στα σημαντικότερα σημεία αναφέρουμε ότι μέλη της επιτροπής μίλησαν για την επιλογή ενός QE3 (τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης) ως ένα «πιο δραστικό» εργαλείο για το μέλλον. Επίσης, αξίωσαν «ισχυρότερη πολιτική δράση» μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

EUR: Ξεκαθαρίζει η «σκληρή» πολιτική της ΕΕ
Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup δημοσιοποίησε ένα σχέδιο 10 σημείων για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Το σχέδιο αυτό πρόσφερε μια πιο ρεαλιστική λύση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της σταθεροποίησης της ελληνικής κρίσης, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, την εισαγωγή ενός χρηματοοικονομικού φόρου και αυστηρότερα κανονιστικά πλαίσια.

GBP: Έντονη ανοδική αντίδραση παρά τα υψηλά 15ετίας της ανεργίας
Θεαματική ήταν η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε χθες η στερλίνα, ακολουθώντας το ευρώ και την ευρύτερη διάθεση για ρίσκο. Και όλα αυτά παρά τα στοιχεία ανεργίας στη Βρετανία, σε υψηλά 15 ετών και τη μεγαλύτερη αύξηση ανέργων από το 1994.
AUD: Ράλι με τη συνδρομή του ρίσκου και των στοιχείων απασχόλησης
Σήμερα το πρωί το δολάριο Αυστραλίας έλαβε νέα ώθηση από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των θέσεων απασχόλησης (20.400) και την υποχώρηση της ανεργίας στο 5,2%. Την ίδια στιγμή οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων σε ορίζοντα 12μήνου εξασθενούν.
JPY: Προβληματίζει το ανοδικό ξέσπασμα του USDJPY
Μέχρι χθες το εύρος διαπραγμάτευσης της ισοτιμίας USDJPY ήταν εξαιρετικά στενό στα 16 pips, όπως την 1η Ιανουαρίου του 2010. Φυσικά, οι ακραίες αυτές καταστάσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια και τελικά η ισοτιμία αναρριχήθηκε χθες σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα διαμόρφωση ανοδικής τάσης.
CHF: Εξασθενούν οι προσδοκίες για «κλείδωμα» στο 1,3000;
Όταν η SNB «κλείδωσε» την ισοτιμία EURCHF στο 1,20 είδαμε το ζεύγος να διαπραγματεύεται υψηλότερα, ενισχύοντας τις φήμες για νέα σύνδεση στο 1,2500 και έπειτα στο 1,3000. Ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε επιβεβαίωση ούτε συνέχεια στις φήμες.
ΧΡΥΣΟΣ: Με αργά βήματα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα
Με αργά βήματα χτίζει την άνοδό του ο χρυσός, αν και δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις συνέχισης αυτής της κίνησης. Προς το παρόν η προσοχή μας στρέφεται στην έκταση της κρίσης χρέους και στην εξάντληση της ρευστότητας.