Αποφασισμένες οι ασφαλιστικές στο ζήτημα της είσπραξης ασφαλίστρων

Κάθετες στη θέση τους για απευθείας είσπραξη των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο στα δίκτυα πωλήσεων, που σήμερα κρατούν στα χέρια τους υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν καθυστερήσεις πληρωμών ενός, δύο ή και τριών μηνών και τις οποίες θα πρέπει σύντομα να… ξεχάσουν.

Η διαμεσολάβηση φέρεται να θέλει οι καθυστερήσεις πληρωμών να περιοριστούν στις 15 ημέρες και η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης φέρεται να συζητά μια ενδιάμεση λύση για καθυστερήσεις επτά ημερών στις αποδόσεις των ασφαλίστρων.

Η διαβούλευση καλά κρατεί, μέχρι να λήξει όμως ας δούμε τι θα συμβεί πρακτικά στην αγορά αν αύριο το πρωί αλλάξουν οι χρόνοι πληρωμών:

-          Αν ισχύσει το σενάριο περί απευθείας καταβολής των ασφαλίστρων, οι εταιρείες θα τονώσουν σημαντικά τη ρευστότητά τους, σε αντίθεση με τα δίκτυα όπου πολλοί διαμεσολαβούντες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Παράλληλα θα χάσουν την τακτική επαφή που έχουν σήμερα με τους πελάτες τους, επαφή που προγραμματίζουν σε κάθε επέτειο συμβολαίου για την είσπραξη των ασφαλίστρων, ενώ οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν πιο κοντά στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σχέση του ασφαλισμένου με τον ασφαλιστή.

-          Αν ισχύει στο δεύτερο ή το τρίτο σενάριο, αν δηλαδή οι καθυστερήσεις πληρωμών περιοριστούν στη μια ή τις δύο εβδομάδες, τότε πονοκέφαλο θα αποκτήσουν και οι διαμεσολαβούντες των οποίων και πάλι θα πιεστεί η ρευστότητα, αλλά και οι εταιρείες που θα τονώσουν μεν τη ρευστότητά τους, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα ώστε να τα προσαρμόσουν στους νέους χρόνους πληρωμών. 

Επίσης, οι διαμεσολαβούντες θα πρέπει να τρέχουν καθημερινά στις τράπεζες προκειμένου να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα για όσα συμβόλαια έκλεισε το επταήμερό ή το δεκαπενθήμερο από την είσπραξή τους. Πρακτικά από την ημέρα που θα εισπράττεται ένα συμβόλαιο θα πρέπει να αποδίδεται σε προκαθορισμένο χρόνο, στο σύνολό του όπως ζητούν οι εταιρείες (με τις προμήθειες) και σε δεύτερο χρόνο (πιθανότατα ένα μήνα) θα επιστρέφεται η προμήθεια από την εταιρεία στον ασφαλιστή. 

Άρα τον πρώτο μήνα ισχύς του νέου συστήματος οι ασφαλιστές θα πρέπει να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν σε ρευστό από τη μη καταβολή των προμηθειών.