Εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αγοράς η συνεργασία

Στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν όλοι οι συντελεστές της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής της Ethos Media S.A., που κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Insurance Money Conference 2011.
 
Η αποδοχή των προτάσεων του μηχανισμού PSI, που υπογράφτηκε στις 21 Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα πολλές ασφαλιστικές εταιρείες να υποστούν τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων τους κατά 21%, εγγράφοντας σημαντικές ζημίες στους ισολογισμούς τους, με ταυτόχρονη μείωση των κεφαλαίων τους.
 
Ακόμη, η αγορά υποφέρει από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή και την έλλειψη πληροφόρησης για τα οφέλη από τη χρήση ασφαλιστικών προϊόντων, έστω και εν μέσω της κρίσης.
 
Οι παραπάνω τάσεις καταδεικνύουν όλο και περισσότερο την ανάγκη για τη σύμπλευση όλων των φορέων στην προσπάθεια ανάπτυξης του κλάδου και για τη διάχυση της πληροφόρησης για το χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Στο Insurance Money Conference, που είναι το τέταρτο κατά σειρά ασφαλιστικό συνέδριο της Ethos Media S.A., θα αναλυθούν ζητήματα μείζονος σημασίας για την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης όπως η διαφάνεια, η εποπτεία, οι αστικές ευθύνες, το Επικουρικό Κεφάλαιο και οι προοπτικές του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία θα συμμετάσχουν οι σύνεδροι.
 
«Τα εύκολα και τα αυτονόητα στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης τελείωσαν. Στόχος είναι να προσθέσουμε αξία στο προϊόν μας, καθώς όλα τα άλλα είναι μάχες οπισθοφυλακής» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «έχουμε γίνει αποδέκτες χτυπημάτων κάτω από τη μέση από ανθρώπους με νοοτροπίες των περασμένων δεκαετιών, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να δρουν υπόγεια. Εμείς όμως δεν πτοούμαστε και δεν θα σταματήσουμε να βοηθούμε, από το δικό μας μετερίζι, όλους τους συντελεστές της ασφαλιστικής αγοράς, Insurance Money Conference 2011με σκοπό να μεγαλώσουμε την πίττα, έτσι ώστε να προκύπτουν μελλοντικά οφέλη για όλους».
 
Στο βιβλίο του «Λεβιάθαν» ο Thomas Hobbes το 1651 παρουσιάζει την ανθρωπότητα ως βαθιά εγωιστική στην ολότητα της και ο  Adam Smith στον «Πλούτο των Εθνών» το 1786 αναφέρει ότι λόγω της εγωιστικής φύσης του ατόμου οι άνθρωποι ζυγίζουν τα προσωπικά κόστη και οφέλη των αποφάσεων τους και μόνο μέσω αυτών οι ενέργειες τους στο πλαίσιο μίας ελεύθερης αγοράς προσανατολίζονται στην εξυπηρέτηση του γενικού καλού.
 
Όπως όμως αναφέρει ο Alan Greespan (πρώην πρόεδρος της Fed), αυτή η απλούστευση δεν έκανε την Αμερική να αποφύγει την κρίση και «μετά από 40 χρόνια που με βάση αυτού του είδους τη συλλογιστική λαμβάνονταν αποφάσεις είδα ότι όλο αυτό το οικοδόμημα κατέρρευσε μπροστά μου».
 
Έρευνες σε ξένα περιοδικά δείχνουν ότι σε γνωστικά αντικείμενα, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, οι πολιτικές επιστήμες και η πειραματική οικονομική επιστήμη το χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης δεν είναι μόνο η φυσική επιλογή αλλά και η φυσική συνεργασία. Όλοι μας μπορούμε και πρέπει να σταθούμε έξω από τις διαχωριστικές γραμμές στον κοινό χώρο της προάσπισης της ασφαλιστικής ιδέας.

Το video της ομιλίας του κ. Κ. Ουζούνη μπορείτε να δείτε εδώ