Μειώνονται στο μισό οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα

Τη μείωση στο μισό της προβλεπόμενης φοροαπαλλαγής που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι για ασφάλιστρα που κατέβαλαν με  βάση τα εισοδήματα το 2011, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και το οποίο μειώνει μεταξύ άλλων και το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων. 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση του φόρου είναι τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για την οικογένεια και η απαλλαγή μπορεί να φτάσει το 20%, δηλαδή στα 480 ευρώ κατά ανώτατο όριο. 

Το ποσοστό αυτό πλέον μειώνεται στο 10% και έτσι η ανώτατη φορολοαπαλλαγή που μπορεί μια οικογένεια να εκπέσει είναι τα 240 ευρώ ή τα 120 ευρώ σε περίπτωση άγαμου. Να σημειωθεί ότι τα όρια του ποσού της δαπάνης ασφαλίστρων επί του υπολογίζεται η μείωση του φόρου, δηλαδή τα 1.200 ή τα 2.400 ευρώ σε περίπτωση άγαμου ή έγγαμου αντίστοιχα, παραμένουν τα ίδια, αλλά αποτελούν σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο που αναγνωρίζεται και επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση του φόρου, η οποία διαμορφώνεται πλέον στο μισό. 

Η μείωση αποτλεί σοβαρό αντικίνητρο για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης στη χώρα μας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια που κατέβαλε ο ασφαλιστικός κλάδος για αύξηση της φοροαπαλλαγής προκειμένου να ενισχυθεί η αποταμίευση μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων. 

Η μείωση της φοροαπαλλαγής από ασφάλιστρα προστίθεται στις νέες περικοπές που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο με βάση το οποίο οι φοροαπαλλαγές θα εκπίπτουν εφεξής μόνο από τον τελικό φόρο και όχι από το εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται στο μισό, από 20% στο 10%, η έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων και δίδακτρα, αυξάνοντας τη συνολική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους.