Σε φάση σταθεροποίησης η αγορά συναλλάγματος

Ηρεμία επικράτησε στην αγορά συναλλάγματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ασίας, ενώ διαφαίνεται σταθεροποίηση ενόψει της ανακοίνωσης των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές η αντίδραση της αγοράς απέναντι στις χθεσινές αποφάσεις των BoE και ΕΚΤ ήταν θετική για την ανάληψη ρίσκου, με τους αξιωματούχους να στέλνουν το μήνυμα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της οικονομίας και δομικών μεταρρυθμίσεων. Η Τράπεζα της Αγγλίας αφού πρώτα επέκτεινε στα 275 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έδειξε σαφή πρόθεση για κάτι τέτοιο, ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επανεκκίνηση πράξεων 12μηνης χρηματοδότησης και την αγορά καλυμμένων ομολόγων. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, κάτι που ενθαρρύνει το επενδυτικό συναίσθημα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ευρώ πάνω από το επίπεδο του 1,3400 έναντι του δολαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, η όποια ανοδική αντίδραση στο ευρώ και στα νομίσματα γενικότερα δεν αναμένεται να έχει διάρκεια, καθώς οι νέες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών απλώς μας υπενθυμίζουν τις οικονομικές δυσχέρειες. Την ίδια στιγμή, χθες δημοσιεύματα έκαναν λόγο για έντονη διαφωνία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία γύρω από το ταμείο διάσωσης EFSF και αν θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην αγορά κρατικών ομολόγων. Στην Ελλάδα συνεχίζονται οι συζητήσεις για την πορεία του προγράμματος διάσωσης χωρίς να έχει εξαλειφθεί η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας. Ως προς το ζήτημα της «λαβωμένης» Dexia, δέχτηκε ένα ακόμα «χτύπημα» μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο S&P.

Τελικά η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική της πολιτική δεν επηρέασε τις αγορές. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο στο στόχο του 0% έως 0,10%, επεκτείνοντας το πρόγραμμα δανεισμού που εισήγαγε μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου έως τον Απρίλη του 2012. Η ισοτιμία USDJPY σημείωσε μικρή υποχώρηση αν και παραμένει «κλειδωμένη» σε ένα στενός εύρος διαπραγμάτευσης για εύλογο χρονικό διάστημα στην περιοχή του 76,00. Εξελίξεις είχαμε στο κομμάτι των εξαγορών-συγχωνεύσεων, με την ισοτιμία EURJPY να λαμβάνει στήριξη εν μέσω φημών ότι η Sony βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την εξαγορά του μεριδίου της Ericcson, αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο της κοινοπραξίας που συστάθηκε το 2001.